Gepost door: pheirman | januari 13, 2020

Kladdag


cropped-peter-heirman-looptEen kladdag, dat zou nog eens wat zijn. Het geniale idee ontsproot uit de pen van Lize Spit, van wie ik overigens reikhalzend uitkijk naar de opvolger van haar debuut Het smelt, maar dat geheel terzijde. “Bestond er maar een nulde januari”, schrijft ze in een column die terugblikt op de zo alom tegenwoordige nieuwjaarskater. “Een kladdag.” Een soort dag, zeg maar, in het niemandsland tussen het oude en het nieuwe jaar.

Een dag die niet meetelt en waarop je dus kunt kiezen om niets te doen of, omgekeerd, een beetje voorsprong te nemen op je plannen voor het nieuwe jaar. Een dag waarop niets moet en veel mag.

Wat zou je kunnen doen op een kladdag? Misschien nog het liefst van al niets doen, in je bed blijven liggen, je verliest er toch geen seconde tijd mee, en je overgeven aan de geneugtes van lakens en lijf.

Maar zou die 1 januari dan minder in de kleren zitten? Hoe lang kun je teren op die ene gestolen dag? Ik vrees dat je er hooguit een weekje mee verder kunt en dan toch in de dagelijkse stress-routine beland van elk vorig en vorig-vorig jaar. En toch, die kladdag pakt niemand je nog af, dus misschien is het op zijn minst het proberen waard?

En, beste Lize Spit, die overijverige joggers op nieuwjaar stralen misschien misplaatste superioriteit uit, maar dat is een groot misverstand. Ze voelen zich schuldig, of zijn net bang voor het komende jaar en proberen van die 1 januari een mini-kladdag te maken, een dag waarop je een bescheiden zweterige voorsprong neemt op de anderen. Overijverig? Zonder twijfel. Superieur? Allesbehalve, en ik mag dat zeggen, want ik liep ook mijn kater uit mijn lijf op 1 januari, of was het nu de nulde?


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: