Gepost door: pheirman | juni 23, 2017

Het einde van het basisinkomen


basisinkomen

In een ultieme poging om ‘zijn’ idee van een basisinkomen te redden doet Roland Duchâtelet, ondernemer en grote bezieler van het principe, in het Belang van Limburg nog eens uit de doeken waarom het wel betaalbaar zou zijn. Blijkbaar beseft hij zelf hoe onhaalbaar en onzalig het voorstel is, want plots is het basisinkomen niet meer iets voor iedereen. Wie werkt, krijgt op zijn loonstrookje gewoon hetzelfde loon waarvan een deel voortaan als basisinkomen door het leven gaat. Een cosmetisch basisinkomen als het ware. Dat is de eerste fase. Hoe het daarna verder moet, blijft zeer onduidelijk.

Wie niet werkt, krijgt dan voortaan €750 basisinkomen per maand. Daarmee gaan zo goed als alle uitkeringstrekkers er fel op achteruit en dreigen de armoedecijfers de hoogte in te schieten. Het leefloon voor een alleenstaande bedraagt nu €867 per maand, en dat is al ver onder de Europese armoedegrens.

Verder rijdt Duchâtelet zich vast in een bijzonder mistige argumentatie waarbij subsidies plots het etiket basisinkomen zouden krijgen. Kortom, een lege doos, met nog een groot gat in de bodem. Ik vrees dat de man hier zijn eigen ideaal ten grave gedragen heeft. En maar goed ook. Zo kunnen we het debat voeren over echte herverdeling: inkomens en uitkeringen boven de armoedegrens en eerlijke fiscaliteit.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: