Gepost door: pheirman | juni 17, 2017

Alle preventie verzinkt in het niets bij stijgende kostprijs tandartsbezoek


9392tandzorgplus-yesimyucel1

Vier op de tien Belgische tandartsen weigeren zich te conventioneren en vragen dus in principe wat ze willen. In Vlaanderen is dat zelfs bijna de helft. Het zorgt ervoor dat er in sommige gemeenten nauwelijks nog geconventioneerde tandartsen te vinden zijn. Wie geconventioneerd is, houdt zich aan vastgelegde maximumtarieven zodat patiënten vooraf weten hoeveel een standaard bezoek hen gaat kosten.

De steeds duurdere tandzorg zorgt ervoor dat de impact van preventiemaatregelen, zoals gratis tandzorg voor -18-jarigen of verhoogde terugbetaling bij jaarlijks tandartsbezoek, geen impact hebben op mensen met een laag inkomen. Zelfs de geconventioneerde tarieven zijn voor hen nauwelijks betaalbaar. Als tandartsen dan willekeurig hun tarieven verder verhogen, haken ze helemaal af. Gevolg? Mensen in armoede lopen er veel vaker dan gemiddeld bij met een slecht gebit, wat dan weer een grote impact heeft op hun sociaal welzijn, maar ook bijvoorbeeld op hun kansen bij een sollicitatie.

Onlangs riep het Neutraal Ziekenfonds nog op kwetsbare gezinnen nadrukkelijker te informeren over zogezegde gratis tandzorg voor kinderen tot 18 jaar. In de realiteit blijkt die helemaal niet zo gratis als op het eerste zicht lijkt. Wat wel zou helpen, is een veralgemeende derdebetalersregeling die ook uitgebreid wordt naar tandzorg en versterking van de wijkgezondheidscentra, die vaak effectief gratis tandzorg aanbieden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: