Gepost door: pheirman | januari 24, 2017

Terneuzen test basisinkomen uit


Swing bridge over Canal Ghent-Terneuzen (Netherlands) during the evening twilight.

De Nederlandse gemeente Terneuzen gaat, in navolging van enkele andere steden en gemeenten, een experiment opstarten met een basisinkomen. Niet het universele basisinkomen. Een beperkte groep van langdurig werkzoekenden krijgt 2 jaar lang een uitkering van €993 per maand, zonder voorwaarden. De gemeente zal onderzoeken welke impact dat heeft.

Dit project heeft niets vandoen met het universele basisinkomen, wat sociaal heet te zijn, maar wel eens veel mensen in bittere armoede zou kunnen storten, omdat het onbetaalbaar is en in de plaats zou moeten komen van het huidige socialezekerheidsstelsel. Hier gaat het over hoeveel voorwaarden je oplegt aan mensen in ruil voor een uitkering. In steden als Rotterdam gaat men daar zeer ver in. Mensen moeten er letterlijk papiertjes oprapen in ruil voor hun uitkering. Dat is stigmatiserend voor de werkzoekende en kost zeer veel aan begeleiding. Tegelijk riskeer je echte arbeidsplaatsen te vernietigen in ruil voor dit soort gedwongen vrijwilligerswerk.

In Terneuzen wil men die draconische controle achterwege laten en kijken in welke mate mensen op eigen kracht hun leven weer in handen kunnen nemen met een voldoende hoge uitkering. Ter vergelijking., de uitkering ligt een pak hoger dan de €867 die een leefloner in ons land krijgt.

Advertenties

Responses

  1. […] gemeenteraad van Terneuzen gisteren. De gemeente gaat dan toch geen experiment opstarten rond een onvoorwaardelijk basisinkomen voor langdurig werkzoekenden. De koudwatervrees was blijkbaar te groot. Jammer, want dit is absoluut het onderzoeken waard. Het […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: