Gepost door: pheirman | juni 18, 2016

De dubbele tong van de immosector over vluchtelingen


77afc48c-c8fb-11e4-9e7a-e904d4b4172d_web_scale_0-0976563_0-0976563__

Opmerkelijk persbericht dat CIB Vlaanderen (de belangengroep van immokantoren) onlangs de wereld instuurde. Daarin kaarten ze het probleem aan van de precaire situatie van erkende vluchtelingen op de Vlaamse woonmarkt. Wie erkend is als vluchteling, moet binnen de 2 maand zijn LOI-plaats verlaten. Een helse zoektocht die bijna zonder uitzondering problematisch verloopt. CIB Vlaanderen haalt de problemen terecht aan, maar ontloopt handig de eigen verantwoordelijkheid.

Het lage inkomen is een (zeer) teer punt. Erkende vluchtelingen moeten veelal de woningmarkt op met een leefloon van €850 (en geen €800 zoals CIB stelt in haar persbericht). Vind dan maar eens een woning. Met een huur van €500 kom je dan al snel in de problemen op een krappe huurmarkt als de Vlaamse. Een gegeven dat overigens geldt voor alle mensen met een leefloon.

Wat CIB Vlaanderen (al dan niet bewust) verzwijgt, is de discriminatie die welig tiert op de huurmarkt, ook en vooral bij immokantoren. Op basis van inkomensstatuut, maar zeker ook uit puur racisme. Nogal wat immokantoren, net zoals eigenaars, bezondigen zich eraan. Jammer dat CIB Vlaanderen zich niet achter het idee van praktijktests schaart. Dat zou de discriminatie op de huurmarkt echt een halt kunnen toeroepen. Het zou de wooncrisis niet oplossen, maar wel al een stuk van het probleem.

Wie discriminatie door immokantoren wil aanklagen, moet een beroep doen op een orgaan waarin immokantoren elkaar beoordelen, met andere woorden, ze zijn rechter en partij. Zelden leidt dat tot volwaardige sancties, laat staan een bijsturing van het gedrag. De discriminatie wordt ook zelden of nooit op papier gezet, wat het moeilijk maakt om er tegen te procederen.

Het is natuurlijk de krapte op de huurmarkt die de deur openzet voor discriminatie. Als je als eigenaar de huurders maar voor het kiezen hebt, komt uitsluiting al snel om de hoek kijken. Daarom moet er dringend werk gemaakt worden van bijkomend aanbod: via een verhoogd bouwritme voor sociale woningen, investeren in sociale verhuurkantoren en een uitbreiding van de huursubsidie.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: