Gepost door: pheirman | juni 13, 2016

Expo: De Salvador à Dalí – Liège-Guillemins


illu_11_dali

Een uitstapje naar Luik is de tentoonstelling De Salvador à Dalí zeker waard. Verwacht je niet aan een uitgebreide retrospectieve, wel aan een setting die de expo zelf tot een surrealistisch kunstwerk maakt. Met videofragmenten waarin Salvador Dalí zelf aan het woord komt, schilderijen die zijn evolutie heel tastbaar maken en uiteraard ook andere kunstobjecten die hij ontwierp. De man beperkte zich immers lang niet alleen tot de schilderkunst.

201311211645346275748_0320halsman20foto20dali

De Salvador à Dalí is een grappige, verbijsterende en tot de verbeelding sprekende tocht langs het oeuvre van een van de invloedrijkste kunstenaars uit de vorige eeuw. Hij was veel meer dan de excentrieke egotripper die in de media vaak naar buiten kwam. Zeker zijn vroegere werken zijn veellagig en peilen naar de kracht van de droom en het onderbewustzijn. Niet toevallig was Freud een mentor in zijn werk en leven.

Zijn broer en naamgenoot, die 9 maanden voor zijn geboorte stierf, blijft een voortdurende bron van inspiratie. Zijn schilderkunst moest vaak dienen om aan te tonen dat hij zichzelf was en geen surrogaat voor een overleden kind.

Het zijn maar een paar van de opvallende drijfveren die Dalí maakte tot wie hij was: een excentrieke kunstenaar die zijn kunst tot bij het brede publiek bracht met een zelden geziene flair en schwung. De man is en blijft een icoon uit de 20ste eeuw die zichzelf moeiteloos overleeft.

De Salvador à Dalí, nog tot 31 augustus 2016 in de tentoonstellingsruimte van station Liège-Guillemins.

Advertenties

Responses

  1. […] Expo van het jaar: De Salvador à Dali in Liège Guillemins […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: