Gepost door: pheirman | juni 6, 2016

Zwitsers stemmen basisinkomen weg. Oef!


media_xl_1885839

Gratis geld, het blijft een utopie.

De Zwitsers krijgen dan toch geen basisinkomen van €2.250. Kinderen zouden in het voorstel elk €560 per maand vangen. Het voorstel is weggestemd, een hele opluchting, maar de indieners boden wel het voordeel van de duidelijkheid. Want waarom werd het weggestemd? Omdat de uiterste consequenties van het voorstel voor een keer duidelijk naar voor kwamen. Afschaffing van zowat de totale sociale zekerheid en met dat basisinkomen krijgt iedereen ‘de vrijheid’ om zijn leven zelf in te vullen. Anders gezegd, met dat basisinkomen heeft iedereen maar zijn plan te trekken.

€2.250, het lijkt zeer royaal, maar het is in een land als Zwitserland met zijn hoge levensduurte maar net boven de armoedegrens. Ter vergelijking, in ons land zou zo’n basisinkomen neerkomen op pakweg €1.000 per maand, maar veel voorstellen in ons land gaan uit van een bedrag dat (nog) veel lager ligt, tot zelfs maar €500. Voor Marc Coucke geen probleem, de man zou er zijn leven ook niet anders door inrichten. Voor wie werkloos is, uit de generatiearmoede komt of de pech heeft om ziek te vallen, is dit de fatale duw in de afgrond die armoede heet.

Met €500 kan geen mens in ons land rondkomen, maar als iedereen daar recht op moet hebben, inclusief Marc Coucke, Bart De Wever of onze premier, is de consequentie dat onze sociale zekerheid er finaal moet aan geloven. Een vereenvoudiging? Inderdaad, maar vooral een collectieve verarming. Nog los van het feit dat gratis geld uitdelen de inflatie aanwakkert en dus ook nog eens de prijzen de hoogte dreigt in te jagen.

Neoliberaal

Het basisinkomen wordt vaak voorgesteld als een idee van links, maar eigenlijk is er niks links of solidair aan. Het is een zeer neoliberaal recept waar de rijken beter en de armen (nog) slechter van worden. Wat moet een mens met €500 (of €800, of zelfs €1000) per maand, als er geen enkel sociaal vangnet meer is voor als je ziek of werkloos wordt of de pech hebt om je huwelijk op de klippen te zien lopen of, erger nog, uit de generatiearmoede te komen en aan je vrije leven moet beginnen zonder enige reserve?

Neen, het basisinkomen verdwijnt in de diepvries en laat het daar vooral ergens in het onderste schap. Iets anders is de onvoorwaardelijkheid van je inkomen (of uitkering). Experimenten zoals in Utrecht verdienen eerder navolging, waarbij men kijkt of de onderste inkomens gebaat zijn met het opheffen van allerlei voorwaarden. Geef die mensen de kans op een waardig inkomen zonder al te stringente voorwaarden, maar laat de Marc Couckes van deze wereld er godbetert buiten.

Advertenties

Responses

  1. “Nog los van het feit dat gratis geld uitdelen de inflatie aanwakkert”

    — Dat is een nieuw argument, waarop is het gebaseerd?

    • Zo nieuw lijkt me dat niet. Als plots allemaal extra budget in handen krijgen, zal een deel dat sparen, een ander deel zal het uitgeven, wat de prijzen en dus de inflatie doet stijgen.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: