Gepost door: pheirman | mei 15, 2016

Serie: Auschwitz, The Nazi’s and the Final Solution


mv5bmtgwndq1mdy5nv5bml5banbnxkftztcwnza4nzcymq-_v1_uy268_cr40182268_al_Ook meer dan 70 jaar na de feiten is deze BBC-documentaire schokkend. Het zesdelige docudrama gaat dieper in op de uitbouw van het uitroeiingskamp in Auschwitz en het nabij gelegen Birkenau. Nagespeelde scènes worden afgewisseld met getuigenissen van overlevenden, maar ook van voormalige SS-kampbewakers.

Schokkend door de gruwel die er zich afspeelde gedurende 5 jaar. Meer dan 1 miljoen Joden werden vermoord in Auschwitz alleen al (6 miljoen in de hele Tweede Wereldoorlog), naast tienduizenden Roma, homoseksuelen, gehandicapten en Oost-Europese politieke en krijgsgevangenen. De definitieve Endlösung van Hitler.

Schokkend ook door de banalisering van deze massamoord. Ook vandaag blijven sommige voormalige SS-ers de uitroeiing verdedigen of op zijn minst vergoelijken.

Moorddadige waanzin

En misschien nog het meest schokkend door de mensen achter deze gruwel. Kampcommandant Rudolf Höss werd gearresteerd op het einde van de oorlog en kwam tijdens ondervragingen absoluut niet over als de baarlijke duivel. Een bedaarde man, heel rationeel, die niettemin doordrongen was van de waanzinnige nazi-ideologie. Een man ook die zonder verpinken honderdduizenden mensen de dood injoeg, maar tegelijk gewetenswroeging had omdat hij te weinig tijd met vrouw en kinderen kon doorbrengen. Het legt de ongemakkelijke waarheid bloot dat op zich ‘normale’, redelijke mensen even goed vatbaar werden voor de moorddadige waanzin van de nazi’s.

Voor Joden van Oost-Europese komaf eindigde de gruwel niet na de bevrijding. Het Russische leger ging zich massaal te buiten aan verkrachting, mishandeling en moord. Het antisemitisme werd in de Sovjet-Unie pas teruggedrongen na de dood van Stalin in 1953. Ex-krijgsgevangenen werden gevangen gezet op verdenking van spionage. Terugkerende Joden stelden vast dat hun huizen ingenomen waren door anderen. Voor hen gingen de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog nog jaren door.

West-Europese overheden niet vrijuit

Helaas gingen ook West-Europese overheden tijdens de oorlog niet vrijuit. In Frankrijk werkte de lokale politie vaak actief mee aan de deportatie van Joden. In België, en met name in Antwerpen, trouwens ook. Het enige Europese land waar men de Jodenvervolging consequent saboteerde, was Denemarken.

Een onthutsende documentairereeks die laat zien hoe systematische stigmatisering van bevolkingsgroepen gruwelijke gevolgen kan hebben. Helaas ook vandaag brandend actueel.

Auschwitz, The Nazis and the Final Solution, Verenigd Koninkrijk, 2005

Regie: Laurence Rees, Catherine Tatge

Met: Samuel West, Linda Ellerbee, Gert Heidenreich

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: