Gepost door: pheirman | januari 29, 2016

Boek: Germinal – Emile Zola


boeken-de-mijn-emile-zola-52055

Germinal is een indrukwekkend epos van Emile Zola uit 1885 dat moeiteloos de tand des tijds doorstaat. En voor wie de moed in de schoenen zou zakken bij een boek over de mijngeschiedenis in Noord-Frankrijk van meer dan 100 jaar geleden, dit boek leest als een trein. Zola fileert niet alleen de sociale verhouding in het ultrakapitalistische Europa van de 19de eeuw. Hij weet het allemaal te verpakken als een sociologische thriller die ook de lezer van vandaag weet te beroeren.

Het boek geeft een ontluisterend beeld van de industriële revolutie, waarin uitbuiting de norm is. Tegelijk heeft Zola oog voor nuance. De arbeiders, de opzichters, zelfs de eigenaars en de beleggers, niemand is door en door goed of slecht. Allemaal zitten ze gevangen in een systeem dat gedoemd is om zichzelf in de vernieling te rijden. In die zin was Germinal ook zeer profetisch, want de escalerende conflicten tussen arbeiders en grootkapitaal leidden uiteindelijk, meer dan een generatie later, tot de sociaal gecorrigeerde markteconomie die we vandaag nog kennen.

zola_1902b

Emile Zola

Zola schrijft met dit boek een wervelend hoofdstuk van de kronieken van Les Rougons-Macquarts. Alle tegenstellingen, morele dilemma’s en menselijke verzuchtingen komen samen in Etienne Lantier, held en anti-held in een persoon. Een even complex als intrigerend personage dat het keerpunt symboliseert waarop de Europese samenleving van toen aan het kantelen ging.

Emile Zola, Germinal/De mijn, Rainbow/Amsterdam/1993, 555 blz.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: