Gepost door: pheirman | december 18, 2015

Groen hamert op nood aan zorgvoorzieningen in Merelbeke-Flora


De Groen-fractie in de Merelbeekse ocmw-raad ziet goede punten en lacunes in het ocmw-budget voor 2016 en het meerjarenplan. Groen vraagt nadrukkelijk aandacht voor de nood aan zorgvoorzieningen in Merelbeke-Flora. Dat blijft vooralsnog de wijk met het laagste gemiddelde inkomen van de gemeente, maar met nul sociale voorzieningen. De Groenen betreuren ook dat de plannen voor een eigen sociale-economieproject in de koelkast belanden.

Zowel in het budget voor volgend jaar als in het meerjarenplan wordt (terecht) veel aandacht besteed aan de nieuwbouw van het woon- en zorgcentrum en de uitbouw van de twee woonzorgzones. Een keuze waar Groen kan achterstaan. Wij hebben dit dossier altijd heel actief gesteund en zullen dat ook blijven doen. Wij kunnen ook de keuze steunen om de personeelsinzet voor de woonzorgzones niet op te splitsen, maar om dit gecoördineerd aan te pakken. Dat is wellicht efficiënter, zowel op vlak van kosten als op het operationele vlak.

Wij reageren ook positief op de versterkte inzet in de strijd tegen kinderarmoede, met de plannen om huiswerkbegeleiding te voorzien vanuit het Maksi-project. Wij hopen dat scholen, en niet alleen van de officiële netten, op hun verantwoordelijkheid gewezen worden in de strijd tegen kinderarmoede. Huiswerkbegeleiding is zinvol en noodzakelijk, maar moet gepaard gaan met een goede detectie. We moeten er naar streven om geen enkel kind uit de boot te laten vallen.

Schoolkosten

Tegelijk roepen wij scholen op om na te denken over een kostenbewust beleid. Hoe kunnen schoolkosten beperkt worden voor kansarme leerlingen zonder hen daarbij te stigmatiseren? Welke schooluitstappen kunnen eventueel goedkoper? Dit kan hopelijk ook vanuit het Maksi-project aangekaart worden.

Wat de Woonzorgzone Noord (Flora) betreft, zien we dat er budget uitgetrokken is voor het nieuw te bouwen lokaal dienstencentrum. Wij hopen dat er nu snel duidelijkheid komt over de locatie en concrete plannen voor bijkomende assistentiewoningen, want Flora blijft vooralsnog de wijk met het laagste gemiddeld inkomen en nul zorgvoorzieningen. Het valt te vrezen dat dit deze bestuursperiode niet meer zal lukken.

Kringwinkel

Groen vindt het jammer dat de plannen voor een eigen project sociale economie voorlopig in de koelkast belanden. De piste van de Kringwinkel blijft voor ons zeker het onderzoeken waard en we blijven hopen dat hier deze legislatuur nog werk van gemaakt wordt.

Advertenties

Responses

  1. […] 18 december: Groen hamert op nood aan zorgvoorzieningen in Merelbeke-Flora […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: