Gepost door: pheirman | november 5, 2015

Expo: Gladiatoren – Helden van het Colosseum in Gallo-Romeins Museum Tongeren


Alweer een fascinerende tijdelijke expo in het Gallo-Romeins Museum, met unieke resten en opschriften en, zoals gewoonlijk, een multimediale onderdompeling in het tijdperk van de Romeinen. Met gladiatoren weten ze zeker ook de jongere bezoekers moeiteloos te boeien. Volwassenen krijgen een klassieke audiogids toegestopt met bondige, boeiende uitleg bij de verschillende collectiestukken. Kinderen krijgen een aparte audiogids waarin ze het (fictieve) verhaal van Urbicus in verschillende episodes te horen krijgen. Een droevig verhaal dat slecht afloopt, maar wel zeer tot de verbeelding spreekt.

De tentoonstelling geeft veel aandacht aan het Colosseum in Rome, dat ooit zelfs onder water werd gezet om zeeslagen waarheidsgetrouw na te spelen. De gladiatorengevechten vinden hun oorsprong bij de Grieken, die iets gelijkaardigs deden als begrafenisritueel ter ere van de overledene. De dierengevechten grijpen dan weer terug naar de aloude jachttraditie van de Romeinen. Met heelder boten werden olifanten, neushoorns, leeuwen, tijgers en andere dieren aangevoerd om afgeslacht te worden in de arena.

Een luguber schouwspel met als absolute dieptepunt de executie ‘ad bestias’ van terdoodveroordeelden. Ze werden naakt vastgebonden en verslonden door uitgehonderde roofdieren. Uiteraard vloeide er ook bij de gladiatoren zelf veel bloed. De expo geeft je een gedetailleerd beeld van de uiteenlopende wapenuitrustingen, de symboliek en de sterrenstatus die de gladiatoren genoten. Onder hen waren slaven, maar ook vrije burgers die bewust voor een leven als gladiator kozen.

Het blijft een barbaarse vertoning als we ernaar kijken met onze ogen van de twintigste eeuw. In het Romeinse Rijk golden echter andere normen en waarden: fysieke kracht, moed en heldendom stonden centraal. Ondanks hun lugubere karakter blijven gladiatoren ook vandaag nog tot de verbeelding spreken.

Gladiatoren – Helden van het Colosseum loopt nog tot en met 3 april 2016 in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren.

Advertenties

Responses

  1. […] Gladiatoren – Helden van het Colosseum in het Gallo-Romeins Museum […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: