Gepost door: pheirman | oktober 13, 2015

Inleefweek Armoede: De stress van het tekort en de smaak van boterhammen


boterhamdoos (2)

Ondertussen 4 dagen ver in de Inleefweek, het budget is inmiddels geslonken tot €25. Nog drie dagen te gaan dus. Ik moet ook nog een product voor persoonlijke hygiëne kopen. Geeft me nog een budget van nauwelijks €20 voor de resterende drie dagen. De stress van het rekenen had ik tot nu redelijk onder bedwang kunnen houden, maar het vervelende gevoel van voortdurend je centen te moeten tellen, keuzes te moeten maken jezelf dingen ontzeggen, begint hoe langer hoe meer de kop op te steken. De energie glijdt beetje bij beetje weg uit je lijf, maar nog meer uit je hoofd. Geldgebrek is in de eerste plaats bijzonder vermoeiend.

De voorbije vier dagen heb ik welgeteld 1 warme maaltijd genuttigd. Op zich lukt het wel om op boterhammen te leven, maar vrolijk word je er niet van. Vriendenbezoekjes worden uitgesteld. Uitleggen dat je het deze week met minder budget doet, is al niet zo plezant. Stel je voor dat je dit je hele leven door moet doen. Dan is er maar een mogelijke houding. Jezelf isoleren, vereenzamen en je opsluiten achter je vier muren.

Werk is de beste uitweg uit armoede, hoor je vaak zeggen. Klopt, maar begin maar eens een job te zoeken met een weekbudget van €50. Je moet op alles beknibbelen, ook op computer, internet of kranten. Hoe kun je dan in godsnaam actief op zoek gaan naar werk? Dat kan alleen met begeleiding op maat, waarbij niet alleen, of zelfs niet in de eerste plaats op werk gefocust wordt, maar op een uitweg uit sociaal isolement, zelfvertrouwen. Laten we dat op een correcte, humane en respectvolle manier doen.

Advertenties

Responses

  1. Peter, je idee van begeleiding op maat doet me denken aan begeleiding volgens het principe van Housing First, waarbij aan, in dit geval daklozen, geen voorwaarden worden gesteld en men zich niet te hoeft te verbinden tot een vorm van behandeling of begeleiding voor de woning kan gehuurd. worden. http://www.housingfirstbelgium.be/nl/paginas/hfb/geinspireerd-door-housing-first.html

  2. kan me dit alles heel goed inbeelden, heb in eenzelfde situatie gezeten, waar ik gelukkig terug volledig uit ben geraakt


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: