Gepost door: pheirman | oktober 11, 2015

Inleefweek Armoede: Stel die afspraak met de dokter maar al uit


Sinds gisteren gestart, samen met 20 andere Merelbekenaars, met de Inleefweek Armoede. 1 week rondkomen met €50, dat is de opdracht. Tot nu gaat het goed. Gisteren normaal gegeten, vandaag alleen boterhammen, maar ondertussen ben ik wel al €13 kwijt. Het wordt dus absoluut geen gemakkelijke opgave, maar nog altijd een makkie in vergelijking met mensen die dag in dag uit, week in week uit, jaar in jaar uit met zo’n budget moeten rondkomen, zonder ooit uitzicht te hebben op beterschap. Het maakt van dit experiment ook wel een virtuele oefening, maar als het kan helpen om mensen duidelijk te maken wat het betekent om met schaarste te moeten leven, why not?

Ondertussen komen er al enkele dilemma’s mijn richting uit. Woensdag heb ik een (al veel langer geplande) afspraak bij de oogarts, iets wat ik best niet al te lang meer uitstel. Nu, met wat mij dat zou kosten, kan ik al meteen een kruis maken over deze Inleefweek. Het toont meteen aan waarom zoveel mensen in armoede niet of te laat naar de dokter gaan. De consultatie op zich is al een zware financiële dobber, zonder nog te denken aan eventuele kosten voor verdere therapie. In die zin kan zo’n experiment zeer verhelderend zijn en mensen de ogen openen.

Ik zou de afspraak natuurlijk kunnen uitstellen, maar in het ‘echte’ leven in armoede is dat geen optie. Daarin heb je de week of de maand nadien ook maar een weekbudget van €50 (of nog minder bij elke kleine tegenslag). Verwacht dus van mij hier geen tips over hoe je het toch zou kunnen redden gedurende een week. Die zogezegde tips en tricks werken niet als je permanent met zo’n budget moet leven, nog afgezien van mentale impact, de uitsluiting, de schaamte en het gebrek aan eigenwaarde dat mensen in een uitzichtloos sociaal isolement plaatst.

Sociaal tarief?

Maar voorlopig lukt het dus, nog geen honger gehad, maar dat komt ongetwijfeld nog. Interessant in de Inleefweek is ook dat je bijkomende opdrachten krijgt, zoals gaan eten in het sociaal restaurant d’Hoeve. We hoeven maar het sociaal tarief van ons weekbudget af te trekken, maar dat is toch nog altijd €3,50. Problematisch als je maar €50 per week te besteden hebt. Een eerste belangrijke vaststelling? Eigenlijk ligt het sociale tarief in het sociaal restaurant te hoog. Om mensen met een laag inkomen de kans te geven op een gezonde warme maaltijd, moet dat tarief naar beneden. Zoveel is duidelijk.

Advertenties

Responses

  1. http://pvda.be/sites/default/files/documents/2015/10/11/langdurig_zieken.pdf
    http://pvda.be/artikels/jos-lijdt-aan-burn-out-en-wordt-gekraakt-door-het-kb-de-block


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: