Gepost door: pheirman | september 22, 2015

Sport maakt het verschil in strijd tegen armoede


Sport kan wel degelijk het verschil maken in de strijd tegen armoede. Dat toonde Mel Young, founding father van de Homeless World Cup (zeg maar de wereldbeker voetbal voor daklozen) aan tijdens een bevlogen speech op New Ideals, een Europees event voor sociale innovatie, georganiseerd door de Sociale Innovatiefabriek. De Homeless World Cup haalt daklozen in 74 landen, waaronder België, uit hun sociaal isolement. Sport alleen zal dakloosheid of armoede niet de wereld uit helpen, maar het kan wel een cruciale factor zijn.

Het verhaal van de Homeless World Cup is even eenvoudig als verbluffend. De organisatie zoekt in alle uithoeken van de wereld de daklozen op en biedt hen aan om in hun vertrouwde omgeving (vaak de armste stadswijken) te voetballen. Zonder voorwaarden en zonder een oordeel uit te spreken. Mel Young: “De vragen komen na verloop van tijd: voor een ontwenningstraject van drugs of alcohol, om het contact met de familie te herstellen, om een huis of een job te vinden. Het gevoel van eigenwaarde en de team spirit dat voetbal hen biedt, is de noodzakelijke eerste stap om hun leven weer in handen te nemen.”

Het voorbije weekend streek de Homeless World Cup neer op het Museumplein in Amsterdam, een indrukwekkend spektakel met hoogstaande wedstrijden en voetballers die heel wat meer fair play aan de dag leggen dan vele van hun professionele evenknieën. Mexico haalde trouwens een dubbelslag binnen met de wereldtitel bij de mannen én de vrouwen.

Les Gazelles de Bruxelles

De kracht van sport zien we bij ons op kleinere schaal in andere initiatieven, zoals Les Gazelles de Bruxelles. Zij bereiken met hun loopclub veel mensen zonder papieren, asielzoekers en vluchtelingen, mensen die heel kwetsbaar zijn, vaak geen netwerk hebben en vandaag de dag ook nog eens geschoffeerd worden door bepaalde ‘leidende’ politici. Sport toont dat het ook anders kan.

Ondertussen stomen de Gazelles zich klaar voor de Brussels Half Marathon. Nog anderhalve week en het startschot weerklinkt. Sponsoren kan nog altijd.

Lees hier een verslag uit eerste hand vanuit Amsterdam van Jasper Truyens, een vrijwilliger ter plaatse.

Maak hier kennis met Reena, kapitein van de vrouwenploeg van India op de voorbije Homeless World Cup.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: