Gepost door: pheirman | augustus 31, 2015

Expo: Memorial Museum Passchendaele 1917


Op zoek naar een toegankelijke inkijk in het leven aan het front tijdens de Eerste Wereldoorlog? Dan ben je aan het goede adres in het Memorial Museum Passchendaele 1917. In getrouw nagebouwde loopgraven wordt je geconfronteerd met het gruwelijke leven van de soldaten, soms nog kinderen van amper 18, die als kanonnenvlees een gewisse dood tegemoet gingen. Wie het toch overleefde, was getekend voor het leven. 

Het museum, zelf gevestigd in een gerestaureerd kasteel dat tijdens de oorlog zware schade opliep, schenkt ook aandacht aan de wederopbouw, de huisvestingsproblemen van de vele terugkerende vluchtelingen en hun opvang in de buurlanden tijdens de oorlog. Pijnlijk om te zien hoe de huidige vluchtelingencrisis door sommige politici en partijen misbruikt wordt om hele bevolkingsgroepen te stigmatiseren en te criminaliseren. Amper 100 jaar geleden waren het de Belgen die noodgedwongen op de vlucht sloegen voor het oorlogsgeweld. Het geeft de huidige discussie over de opvang van vluchtelingen een zeer wrange nasmaak.

Breng je een bezoek aan het museum, vergeet dan niet een stuk van de Ypres Salient Route mee te nemen en houd zeker halt bij het Tyne Cot Cemetery, de grootste militaire begraafplaats in de Westhoek. Ook de John Mc Crae-site is zeker een bezoek waard. John Mc Crae was de Canadese chirurg die tijdens de oorlog het gedicht In Flanders Fields op papier zette.

Advertenties

Responses

  1. […] 2. Memorial Museum Passchendaele 1917 […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: