Gepost door: pheirman | augustus 3, 2015

Boek: Augustus – John Williams


Met Augustus leverde John Williams in 1972 een doorleefd en eigenzinnig portret af van de eerste Romeinse keizer. Williams gebruikt de brievenroman om de persoonlijkheid van de keizer te doorgronden. Dat geeft het boek een zeer authentieke kracht. Een huzarenstuk want alle brieven en dagboeken zijn, afgezien van enkele kleine fragmenten, volledig verzonnen.

Williams zet Augustus neer als een raadselachtig figuur, die via gerichte bondgenootschappen, politieke berekening en ook wel oorlog en brute machtspolitiek stabiliteit brengt in Rome. Hij maakt een einde aan de corruptie en de vele burgeroorlogen die het Romeinse Rijk de jaren voordien teisterden, met als climax de moord op Julius Caesar. Augustus was door Caesar als zijn opvolger aangewezen en in een web van politieke intriges en conflicten komt hij aan de macht en weet hij het verzet tegen zijn leiderschap te breken.

In dit boek speelt ook zijn dochter Julia een prominente rol. Zij brengt de tragiek in zijn leven als keizer naar een hoogtepunt, wanneer hij haar levenslang moet verbannen om de stabiliteit in het Romeinse Rijk te verzekeren. Een meesterlijk werk, waarin alle facetten van Augustus’ mysterieuze persoonlijkheid haarfijn gefileerd worden. De fictie heeft de geschiedenis hier ingehaald.

John Williams, Augustus, Lebowski Publishers, Amsterdam, 2014, 431 blz.

Advertenties

Responses

  1. […] Augustus – John Williams […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: