Gepost door: pheirman | juli 20, 2015

Utrecht test onvoorwaardelijk basisinkomen uit voor mensen met een uitkering


Utrecht start binnenkort met een interessant experiment. Een groep mensen met een bijstandsuitkering krijgt binnenkort een onvoorwaardelijk basisinkomen tussen 900 en 1.300 euro. Een controlegroep krijgt een uitkering die gekoppeld is aan strikte voorwaarden en controle. Zo wil de stad uitzoeken of die strikte controles wel iets uithalen en of een onvoorwaardelijk inkomen boven de armoedegrens mensen niet sneller op de goede weg helpt.

Interessant, want bijvoorbeeld het Netwerk tegen Armoede wijst al jaren op het feit dat in Vlaanderen en België zoveel drempels en controles opgeworpen worden, dat veel mensen niet eens hun rechten opnemen. Gevolg? De sociale fraude is een zeer beperkt fenomeen, in weerwil van wat sommige politici koppig laten uitschijnen. De onderbescherming is daarentegen een schrijnend probleem. Meer dan een derde van de rechthebbenden op een verhoogde tegemoetkoming krijgt het niet. Omdat men het niet weet, vanwege de ingewikkeld procedure om het aan te vragen of uit schaamte. Voor het leefloon ligt de onderbescherming zelfs boven de 50 %.

Wat men in Utrecht uittest, is ook iets heel anders dan het universele basisinkomen. Iedereen, ook een hoogleraar of een dokter, zou daarmee een basisinkomen krijgen, bovenop het loon dat iemand eventueel verdient. De vraag is dan hoe hoog zo’n uitkering zou zijn (voorstellen lopen erg uiteen van 500 tot 1.500 euro). Het eerste zal de armoede nog vergroten, het tweede is totaal onrealistisch wegens onbetaalbaar, of men zou de hele sociale zekerheid moeten opdoeken. Het universele basisinkomen zal wellicht nooit echt in de praktijk gebracht worden, afgezien van enkele kleinschalige experimenten.

Hoopgevend

Maar wat in Utrecht gebeurt, is zonder meer hoopgevend. Hopelijk vindt de aanpak navolging in andere Nederlandse gemeenten en, waarom niet, ook bij ons? Al is de hoop voor ons land eerder klein. Hier gaat men de omgekeerde richting uit en laat men uitkeringen liever zakken of bemoeilijkt men de toegang, zelfs voor langdurig zieken.


Responses

  1. […] [3]: https://peterheirman.wordpress.com/2015/07/20/utrecht-test-onvoorwaardelijk-basisinkomen-uit-voor-me… […]

  2. […] ergens in het onderste schap. Iets anders is de onvoorwaardelijkheid van je inkomen (of uitkering). Experimenten zoals in Utrecht verdienen eerder navolging, waarbij men kijkt of de onderste inkomens gebaat zijn met het opheffen […]

  3. […] Nederlandse gemeente Terneuzen gaat, in navolging van enkele andere steden en gemeenten, een experiment opstarten met een basisinkomen. Niet het universele basisinkomen. Een beperkte […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: