Gepost door: pheirman | juli 8, 2015

Serie: Homeland


Een Amerikaanse serie over de strijd van de CIA tegen terrorisme in en vanuit het Midden-Oosten, dat kan alleen maar fout gaan? En toch, Homeland is meer dan het bekijken waard. Nick Brody, een Amerikaanse soldaat, wordt in Irak bevrijd uit de handen van Al Qaida. Bevrijd? Of op een presenteerblaadje aangeboden? En dan groeit de twijfel. Is hij overgelopen en een potentiële terrorist op Amerikaans grondgebied geworden? Homeland is om veel redenen bijzonder boeiend om naar te kijken. De sublieme verhaallijnen, dat zeker, maar ook de verknipte kijk van Amerikanen op de islam en het Midden-Oosten, inclusief van de makers zelf. Overigens is Homeland gebaseerd op Prisoners of War, een Israëlische serie. Een serie om met argusogen te bekijken dus.

Vooreerst blinkt Homeland uit in acteerprestaties die je tot in elke vezel van je lichaam raken. De getormenteerde Brody (Damian Lewis), de bipolaire Carrie Mathison (Claire Danes) en de bedachtzame Saul Berenson (Mandy Patinkin), het is een samenspel dat vuurwerk oplevert. Hoewel een deel van de plot flirt met de grens van geloofwaardigheid, blijft de serie moeiteloos overeind door hun indringende acteerwerk.

De makers hebben overduidelijk getracht een genuanceerd beeld te brengen en kritiek op het Amerikaanse buitenland- en defensiebeleid wordt niet geschuwd. Zeker in de eerste reeks wordt pijnlijk duidelijk hoe drone-aanvallen leiden tot talloze onschuldige burgerslachtoffers, inclusief kinderen. Toch blijf je achter met een zeer eenzijdige analyse van de situatie in de Arabische wereld. Elke moslim lijkt wel een potentiële terrorist. Dat legt meteen ook de oorzaak bloot van de verwrongen relatie tussen de Verenigde Staten en het Midden-Oosten. Veel (militaire) machtspolitiek, bedenkelijke praktijken van de CIA (wordt ook onverbloemd getoond), gekoppeld aan een absoluut gebrek aan kennis over de islam.

Eenheidsdenken

Je krijgt de indruk dat alle moslims dezelfde (radicale) leer aanhouden, enkele verwesterde ‘goede’ moslims uitgezonderd. Geen onderscheid tussen soennieten en sjiieten, tussen radicale en gematigde stromingen binnen de islam. Alles wordt op een hoop gegooid. Net dat maakt het wel boeiend om naar Homeland te kijken. Het wordt heel duidelijk hoe het religieuze eenheidsdenken in de VS zelf een genuanceerde kijk op de islam in de weg staat.

Homeland, Verenigde Staten, 2011-2015

Bedenkers: Howard Gordon, Alex Gansa

Met: Claire Danes, Damian Lewis, Mandy Patinkin, Morena Baccarin, David Harewood, Diego Klattenhoff

Gezien op Netflix.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: