Gepost door: pheirman | februari 5, 2015

Schuldkwijtschelding moet Kroatische economie boost geven


Kroatië geld

Opvallend nieuws uit een van de jongste EU-lidstaten. Kroatië veegt met een pennentrek de schulden weg van zijn armste inwoners. Zij kunnen op slag met een nieuwe lei beginnen. Daarmee hoopt het land zijn economie een forse duw in de rug te geven. Het zou een les kunnen zijn voor de Europese beleidsmakers, die vooralsnog aan een blinde besparingslogica blijven vasthouden. Het zou ook een les kunnen zijn voor sommige politici en politieke partijen in ons land, die nog altijd denken dat de economie gebaat is bij een verlies aan koopkracht van de allerzwaksten.

Ouders die hun kinderen meenemen op café, werklozen die pas een job zullen zoeken als blijkt dat ze met hun uitkering de facturen niet meer betaald krijgen. De boertigheden waarmee mensen in armoede bejegend worden door sommige N-VA-politici, volgen elkaar in snel tempo op. Daarmee grijpen deze politici terug naar recepten en beelden die tot de donkere jaren ’80 horen, toen loose canons als Margaret Thatcher het nog voor het zeggen hadden.

Nochtans bewijzen wetenschappelijk onderzoek en buitenlandse voorbeelden dat mensen met een hogere, menswaardige uitkering, net sneller toegang vinden tot de arbeidsmarkt. Ze krijgen weer toekomstperspectief, winnen zelfvertrouwen en kunnen, heel praktisch, investeren in een internetverbinding om te solliciteren.

Sociaal bloedbad

We moeten het zover niet zoeken. Ik zie maandelijks in Merelbeke (op het sociaal comité van de ocmw-raad) mensen met een leefloon de revue passeren. Dat is de uitkering die politici als Zuhal Demir in petto hebben voor langdurig werkzoekenden, namelijk door hun uitkering in de tijd te beperken. Zij vinden heel moeilijk een baan. Niet omdat ze geen inspanningen leveren, niet omdat ze niet heel nauw opgevolgd en begeleid worden, maar simpelweg omdat er geen werk is voor hen. Of omdat ze met zoveel psychiche, sociale en/of medische problemen kampen dat werken momenteel geen optie is. Vandaag zijn er 239.567 werkzoekenden tegenover 42.000 openstaande vacatures, dus wat Demir voorstelt, is niet meer of minder dan een sociaal bloedbad.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: