Gepost door: pheirman | juli 9, 2014

Alleen echte fair trade-koffie is eerlijk


Bio Highland koffiebonen van Oxfam Wereldwinkels. Heerlijke smaak en aroma.

Bio Highland koffiebonen van Oxfam Wereldwinkels. Heerlijke smaak en aroma.

Douwe Egberts, Starbucks, de grote koffiedealers slaan je om de oren met plechtige eden om de koffieboeren een faire prijs te betalen. Het klinkt prachtig allemaal. Dat meldt Follow the Money, een Nederlandse website voor onderzoeksjournalistiek. Alleen stellen die multinationals zodanige voorwaarden dat kleine koffieboeren er nauwelijks baat bij hebben. Om de prijs zo laag mogelijk te houden, kopen ze aan bij grote plantages. Daar worden de boeren weliswaar beter vergoed dan vroeger, maar echte sociale vooruitgang, ook voor kleine boeren, is alleen weggelegd voor echte fair trade-labels, Max Havelaar.

Bij Oxfam Wereldwinkels krijgt de producent niet alleen een faire prijs voor zijn koffiebonen, met de bijkomende fair trade-premie kan de lokale gemeenschap investeren in sociale voorzieningen, zoals scholen of gezondheidszorg en kunnen ze investeren in hun eigen bedrijf om het te laten groeien zonder zelf een grote plantage te moeten worden. Kleine, familiale bedrijven krijgen zo de financiële ruimte die ze nodig hebben, en de koffiebonen zijn met veel vakmanschap en zorg en vaak ook biologisch geteeld, wat de kwaliteit van de koffie ten goede komt.

De Oxfam-koffie kan overigens gerust naast de bekende merken staan als het op kwaliteit en smaak aankomt. Test Aankoop deed recent nog de test. Op vlak van fair trade laat Oxfam zijn concurrenten nog steeds ver achter zich. De Oxfam-koffie is gecertificeerd door Max Havelaar, terwijl grote koffiebedrijven vaak aan zelfcontrole doen. Het laat zich raden dat die zelfcontrole niet altijd even sluitend is. Besluit? Voor eerlijke en heerlijke koffie ga je nog altijd best langs in de Wereldwinkel in je buurt. Mijn favoriet? De Bio Highland koffiebonen.

Advertenties

Responses

  1. […] jongste weken laaide de discussie op over hoe fair eerlijke handel wel is. Deze blog ging er recent ook op in. Nu dienen de boeren zelf de critici van antwoord. Belangrijkste blijft het onderscheid te maken […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: