Gepost door: pheirman | juli 3, 2014

Boek: Het puttertje – Donna Tartt


donna tartt het puttertjeEen veelschrijver kun je de Amerikaanse Donna Tartt bezwaarlijk noemen (ze doet gemiddeld een decennium over een roman), maar als ze een boek op de wereld loslaat, weet ze haar onuitputtelijke schare lezers moeiteloos in vervoering te brengen. De verborgen geschiedenis  en ook en vooral De kleine vriend sloegen je in de ban met een onweerstaanbare plot, een ongeziene suspense en een open einde dat je doet smachten naar een vervolg. Donna Tartt trapte nooit in die val, maar schreef de voorbije jaren aan een nieuw meesterwerk. Het puttertje tapt uit een heel ander vaatje dan haar twee vorige bestsellers, maar het boek is even beklijvend.

De titel verwijst naar een klein werk van de Nederlandse schilder Carel Fabritius uit de 17de eeuw. Hoofdpersonage Theo Decker overleeft een bomaanslag in een museum in New York, waarbij hij zijn moeder verliest. In een opwelling neemt hij het schilderij mee. Aanvankelijk wil hij het na de aanslag teruggeven, maar hij raakt er meer en meer door geïntrigeerd en geobsedeerd en uiteindelijk gaat het zijn hele leven beheersen.

Het boek schetst het rouwproces van de 13-jarige Theo, die aanvankelijk opgevangen wordt door de familie van zijn beste vriend. Na verloop van tijd komt zijn vader hem ophalen, hoewel die het gezin lang daarvoor in de steek gelaten had. Theo wordt in zijn nieuwe thuis in Las Vegas aan zijn lot overgelaten, vlucht samen met zijn boezemvriend Boris in de drugs en blijft Het puttertje angstvallig verborgen houden.

Meesterverteller

Donna Tartt

Donna Tartt

Donna Tartt ontpopt zich in dit boek eens te meer als een meesterverteller, waarin rouw, eenzaamheid en de liefde voor de schoonheid van objecten wonderwel in elkaar overvloeien. Het werk van Tartt is even verslavend als de geestverruimende middelen die je in het boek om de oren vliegen.

 

 

Advertenties

Responses

  1. […] Het puttertje – Donna […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: