Gepost door: pheirman | juni 4, 2014

De eindigheid van besparingen


Bron: doehetbeterzelf.com

Bron: doehetbeterzelf.com

Drastische besparingen helpen onze economie om zeep. Eminente economen als Paul Krugman en Paul De Grauwe verkondigen het al jaren. Zelfs werkgevers beginnen nu het licht te zien. In een rapport beschrijft de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO, waar vakbonden, overheden én werkgevers samen in zetelen) haarfijn hoe draconische bezuinigingen vooral de Zuid-Europese economieën nog verder in het moeras gedreven hebben. Maar ook een land als Nederland schoot zichzelf in de voet door zwaar te snoeien in sociale voorzieningen.

De gevolgen zijn legio. De koopkracht van een groot deel van de bevolking keldert, waardoor de binnenlandse vraag afneemt en de economie nog meer slabakt dan voor de besparingen. Hoog tijd dus om als overheid weer te investeren. Niet alleen in infrastructuur en innovatie (wat zeker zinvol en noodzakelijk is), maar ook in koopkracht en sociale bescherming.

In België lijkt het alsof het allemaal nog wel meeviel met die besparingen. Toch zijn werkloosheidsuitkeringen gezakt tot ver onder de Europese armoedegrens, werden Werkwinkels gesloten en werd er veel te weinig geïnvesteerd in sociale bescherming. Leefloon, werkloosheid en en een hele resem andere uitkeringen (van invaliditeit tot de laagste pensioenen) zijn ruim onvoldoende om van te leven. Een regelrechte schande in een van de rijkste landen van Europa en de wereld.

Roer omgooien

Daarom wordt het dringend tijd om ook bij ons het roer om te gooien, zoals het Netwerk tegen Armoede vraagt. Investeren in koopkracht, ook van de laagste inkomens, is investeren in onze economie. Net die laagste inkomens hebben niet de financiële ruimte om geld op te potten. Zij zullen het gebruiken om eindelijk basisbehoeften zoals voeding, energie, huishuur of doktersbezoek mee te financieren. Een stevige injectie voor economische groei met andere woorden. Helaas zijn de partijen die nu aan zet zijn bij de regeringsvorming op de verschillende niveau’s nog niet zo ver.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: