Gepost door: pheirman | juni 2, 2014

Serie-dvd: The White Queen


Rebecca Ferguson als de Engelse koningin Elizabeth, gemalin van koning Edward IV

Rebecca Ferguson als de Engelse koningin Elizabeth, gemalin van koning Edward IV

De reeks is nog maar pas uitgezonden op één. Wie ze onverhoopt gemist heeft, The White Queen is nu al uit op dvd. Niet te missen, dus haal ze als de bliksem in huis. De serie focust op de strijd tussen de huizen van York en Lancaster voor de Engelse troon, maar ze doet dat vanuit het perspectief van de vrouwelijke protagonisten. Vrouwen die zich in een patriarchale maatschappij, waarin vrouwenrechten zo goed als onbestaande zijn, proberen staande te houden, vaak ten koste van elkaar.

Elizabeth Woodville (een glansrol van Rebecca Ferguson) is The White Queen uit het verhaal, gebaseerd op het werk van schrijfster Philippa Gregory. Ze weet de liefde van koning Edward IV (Max Irons) te winnen, hoewel die verantwoordelijk is voor de dood van haar echtgenoot. Vandaar ontspint zich een verhaal van politieke complotten, revolutie en oorlog om de troon van het Engelse koninkrijk.

De serie is prachtig in beeld gezet en werd voor een groot stuk in Vlaanderen opgenomen, onder meer in Gent, Brugge, Ieper en het Muziekbos van Ronse. Een meeslepend verhaal met uitmuntende acteerprestaties, niet in het minst van Veerle Baetens als Margaretha van Anjou. The White Queen is nu al een klassieker. Jammer dat de plannen voor een vervolg (hopelijk voorlopig) opgeborgen zijn.

The White Queen, Verenigd Koninkrijk/België

Regie: James Kent, Jamie Payne, Colin Teague

Met: Max Irons, Rebecca Ferguson, James Frain, David Oakes, Aneurin Barnard, Veerle Baetens

Advertenties

Responses

  1. […] Ook vrouwen speelden een belangrijke rol, zij het pp een vrij traditionele manier. De mannen trokken op jacht en op oorlog, maar de vrouwen waren baas in het huishouden en op de boerderij. Vooraanstaande vrouwen werd zelfs speciale gaven toegedicht. Ze konden levens ‘spinnen’ en ook weer ‘afknippen’, een mythe die verdoken verder leefde in de Angelsaksische gebieden waar de Noormannen ooit de plak zwaaiden en die heel mooi in beeld gebracht is in de Britse serie The White Queen. […]

  2. […] absolute aanrader dus, al is een serie als The White Queen, die zich afspeelt in de jaren voor de Tudors aan de macht kwamen, nog net iets beklijvender. Wie […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: