Gepost door: pheirman | april 17, 2014

Boek: Les Misérables – Victor Hugo


les miserablesWie kent niet dit monumentale werk uit de Franse romantische literatuur? Als je Les Misérables vandaag leest,voeren de stijl en de moraliserende toon een moeilijke strijd met de tand des tijds. Dat doet echter niets af aan de uitgekiende vertelstructuur en de grote verhalende kracht van deze roman. Victor Hugo is en blijft ook anno 2014 een meesterverteller. Vanuit een 19 de-eeuwse context (Hugo schreef er 20 jaar lang aan, van 1842 tot 1862) is het bovendien een baanbrekend werk. De schrijver was een van de eerste om het op te nemen voor het proletariaat en de gewone bevolking naar het voorplan te brengen in zijn werk. Zonder twijfel heeft Les Misérables mee aan de grondslag gelegen van sociale hervormingen in Frankrijk en Europa die tot vandaag sterk bepalen hoe onze samenleving in elkaar zit.

Jean Valjean leeft 19 jaar als galeiboef na het stelen van een brood. Wanneer hij vrijgelaten wordt, neemt hij een andere identiteit,

Victor Hugo. bron: wikipedia

Victor Hugo. bron: wikipedia

werkt zich op en kruist uiteindelijk het pad van Cosette, het geadopteerde meisje van herbergiers die haar mishandelen en als kindslaaf gebruiken. Hij ontfermt zich over haar zonder dat ze ooit iets te weten komt over zijn verleden. Ondertussen wordt hij voortdurend belaagd door politie-inspecteur Javert. De grote emoties gaan gepaard met de grote omwentelingen in de Franse samenleving tijdens de 19 de eeuw. Vaak nogal pompeus geschreven, weet Hugo wel op een geniale manier de avonturen van zijn personages in te bedden in dat grotere historische verhaal. Een boek dat ook meer dan 150 jaar later meer dan lezenswaardig is.

Victor Hugo, Les Misérables, A.W. Bruna Uitgevers, Utrecht, 2012, 312 blz.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: