Gepost door: pheirman | maart 28, 2014

Boek: Oorlog en terpentijn – Stefan Hertmans


oorlog en terpentijnDe Groote Oorlog is alom tegenwoordig, 100 jaar na de feiten, ook in de literatuur. Maar één boek moet je zeker gelezen hebben. Oorlog en terpentijn van Stefan Hertmans springt er op alle vlakken uit. De schrijver zat jarenlang te tobben over de memoires die zijn grootvader hem achterliet, maar goot ze uiteindelijk in een magnum opus dat de Eerste Wereldoorlog meer dan ooit tastbaar maakt.

Urbain groeit rond de eeuwwisseling op in een gezin met weinig geld, maar veel liefde. Zijn vader is een beroepsschilder die vooral wandschilderingen in kerken en kloosters restaureert. Een vak waar hij, door een overdosis ingeademd lood, uiteindelijk aan sterft. De bewondering en de liefde voor zijn vader, de innige band met zijn moeder en de tragische dood van die eerste, het is het grote drama van Urbain nog voor de oorlog begint. Op 23-jarige leeftijd moet hij naar het front en moet hij zijn moeder, broers en zussen achterlaten.

Hertmans beschrijft de onzinnige gruwel van de oorlog, de slachtpartijen, de bittere vriendschap onder de jonge soldaten, maar bovenal de wanhopige pogingen van zijn grootvader om in die hel een greintje menselijkheid over te houden. Het lukt hem, dankzij de passie voor tekenen en schilderen die hij van zijn vader geërfd heeft.

Spaanse griep

Stefan Hertmans

Stefan Hertmans

Het verhaal van Urbain stopt niet in 1918, het drama loopt door, met de desastreuze impact van de Spaanse griep, die grote liefdes kapot maakt en zijn grootvader zich willens nillens doet verzoenen met een leven en sourdine. Zijn schilderwerk als bitterzoete uitlaatklep. Stefan Hertmans schreef een wondermooi boek dat de Groote Oorlog tot in je diepste vezels brengt, een oorlog die ook nog decennia na zijn einde nog mensen tot slachtoffer maakt.

Stefan Hertmans, Oorlog en terpentijn, De Bezige Bij, Amsterdam, 2013, 336 blz.

Advertenties

Responses

  1. […] van Griet Op de Beeck als instant klassieker, maar natuurlijk kunnen we niet om het monumentale Oorlog en terpentijn heen van Stefan […]

  2. […] Hertmans laat in De bekeerlinge, nog meer dan in Oorlog en terpentijn, de historicus in zichzelf de vrije loop. Hij vertelt het verhaal van Vigdis Adelaïs, een […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: