Gepost door: pheirman | maart 24, 2014

Expo: Topographie des Terrors in Berlijn


Topographie des Terrors in Berlijn, een onthutsende terugblik op het nazi-regime.

Topographie des Terrors in Berlijn, een onthutsende terugblik op het nazi-regime.

Duitsland gaat de zwartste bladzijden uit zijn geschiedenis al lang niet meer uit de weg. In Berlijn, een stad waar de (recente) geschiedenis nog springlevend is, kun je Topographie des Terrors bezoeken. Een confronterende tentoonstelling over hoe Hitler met zijn nazigelederen aan de macht kwam.

Een verhaal vol gruwel, angstaanjagend omdat het zo herkenbaar is. Het Vlaams Belang is bij ons al een tijd op zijn retour, maar wat Geert Wilders nu in Nederland over Marokkanen verkondigt, komt zeer herkenbaar over. Ondanks de storm van kritiek blijft Wilders ook veel steun krijgen bij de bevolking. Wel, Hitler kwam op net dezelfde manier aan de macht, door mensen consequent en zeer openlijk te beschimpen, te stigmatiseren en te intimideren.

Die intimidatie ging steeds verder. Was het aanvankelijk nog pure retoriek, in een volgende fase werden joodse winkeliers gepest door bijvoorbeeld bij de ingang potentiële klanten weg te houden. Van verbaal ging het uiteindelijk naar fysiek geweld, met als ultieme gruwel de holocaust.

Open en bloot

Opvallend is hoe de nazi’s hun dictatuur open en bloot etaleerden. Het regime deed geen moeite om gewelddaden te verdoezelen. Integendeel, ze werden nadrukkelijk onder de bevolking tentoongespreid. Joden, roma en homoseksuelen werden openlijk beschimpt en belachelijk gemaakt. Zo slaagden ze erin om met een combinatie van angst en populistische standpunten een heel volk mee te sleuren in deze waanzin. Angst, gekoppeld aan een misplaatst superioriteitsgevoel laat mensen meegaan in de afschuwelijkste standpunten en denkbeelden.

Wie Berlijn bezoekt, mag dit zeker niet overslaan, en vergeet ook niet te passeren langs het Holocaustmonument van de Amerikaanse architect Peter Eisenman. 2711 betonnen blokken geven je het voel van desoriëntatie en isolement waar de slachtoffers van het nazi-regime aan ten prooi vielen. Een monument waar je letterlijk stil van wordt.

Advertenties

Responses

  1. […] Expo van het jaar: Topographie des Terrors in Berlijn […]

  2. […] Topographie des Terrors in Berlijn (24 maart […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: