Gepost door: pheirman | maart 14, 2014

De jungle van de keurmerken


keurmerken

Loop jij ook soms verloren in het bos van de keurmerken? Fair trade, bio, energiezuinig, duurzaam, voor elk van die verkoopsargumenten bestaan elvendertig labels, maar welke maken nu echt het verschil en geven je als consument de garantie dat je product in eerlijke, milieuvriendelijke omstandigheden gemaakt is en ook nog eens echt lang meegaat en weinig energie zal vreten? Een poging om een klein beetje helderheid in de duisternis te scheppen, want laat de inflatie van keurmerken geen excuus zijn om dan maar om het even wat te kopen.

max havelaarWat fair trade betreft, kun je het jezelf gemakkelijk maken. Het keurmerk van Max Havelaar is het meest betrouwbare. Alle producten in de Oxfam Wereldwinkel, maar ook een groeiend assortiment in andere winkels en supermarkten, beantwoorden hieraan. Laat de Ecokés en andere neplabels dus met een gerust gemoed links liggen. Ze hebben er misschien ooit eens naast gelegen, maar met eerlijke handel hebben ze maar weinig te maken.

biogarantieBio, nog zo’n succesnummer onder de labels. Je wil je beperken tot een betrouwbaar keurmerk? Zoek dan in de winkel naar het Biogarantie-label. Daarmee zit je altijd goed. Biogarantie staat voor biologisch geteelde landbouwproducten van eigen bodem. Meer moet dat niet zijn. Je kunt ook lid worden van een Voedselteam in je buurt. De producenten hebben niet allemaal formeel het Biogarantie-label, maar produceren in de praktijk wel biologisch of zo goed als. Vaak vragen producenten het label niet aan vanwege de grote administratie die dat met zich meebrengt.

huis5Op zoek naar energiezuinige producten? De Belgische overheid heeft een handig overzicht van (meestal Europese) labels voor elektronische en andere producten die weinig energie verbruiken en langer meegaan.

Advertenties

Responses

  1. […] 2 jaar geleden kon je hier al lezen over de wildgroei aan keurmerken. Anno 2016 lijkt er nog geen beterschap in zicht.Toch kun je als consument relatief makkelijk de […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: