Gepost door: pheirman | maart 6, 2014

Meloenen het hele jaar door


 

Bollo-meloenen in Brazilië. Bron: http://www.agf.nl

“We moeten meer vertrouwen hebben in het bedrijfsleven, hen meer ademruimte geven”, zo hoor je overal. En, ja hoor, investeren in bedrijven die tewerkstelling en meerwaarde creëren zonder onze leefomgeving in te palmen, verdienen alle steun. Maar niet Bollo International Fruit, een Spaanse fruitproducent. Omdat meloenen nu eenmaal niet het hele jaar door van de struiken vallen, gaat het bedrijf er nu kweken in Senegal en Brazilië, om die dan even snel richting Europa over te vliegen. Zo zien we binnenkort misschien het hele jaar door ‘Spaanse’ meloenen in de supermarkt verschijnen. Een mooi voorbeeld van hoe sommige bedrijven onze economie blijven doldraaien, op een moment dat het voor iedereen duidelijk moet zijn dat deze manier van voedsel produceren al lang geen toekomst meer heeft.

O, maar dit is wel goed voor de Senegalezen en de Brazilianen, hoor ik u al zeggen. Brazilië is al lang geen economische zieke man meer, inderdaad, maar voor Senegal ligt dat toch anders. Het land heeft alle moeite van de wereld om haar eigen bevolking van voedsel te voorzien, met 9 maanden per jaar droogte. Een bedrijf dat daar een massaproductie meloenen wil opstarten, heeft geen enkele meerwaarde voor de Senegalese bevolking. Het verdrukt de lokale landbouw en de vele transporten dragen ook nog eens bij aan de klimaatverandering, die in landen als Senegal de droogte nog zal doen toenemen.

Dit, met andere woorden, is economische en ecologische waanzin. Betreurenswaardig dat dit soort bedrijven zijn gang kan gaan, zonder zelfs maar kritische opmerkingen in de media. Het kan nochtans ook anders. Ben je tuk op lekker seizoensfruit? Maak je snel lid van een Voedselteam in je buurt. Of loop eens wat meer binnen in je buurtwinkel. En eet smakelijk.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: