Gepost door: pheirman | februari 24, 2014

Boek: Daar is hij weer – Timur Vermes


daar is hij weer timur vermes-hitler

Adolf Hitler is niet dood, maar ontwaakt ruim 60 jaar na de Tweede Wereldoorlog op een verlaten terrein in Berlijn. Dat is het uitgangspunt van Timur Vermes‘ debuutroman Daar is hij weer. Omdat niemand kan geloven dat de Führer in levenden lijve ontwaakt, wordt hij aanzien als zijn eigen imitator. Een nieuwe carrière als stand-up comedian ligt in het verschiet. Vermes, een Duits journalist en historicus, hangt daar een relaas aan op dat bulk staat van de politieke satire en de absurditeit van de nationaalsocialistische ideologie sarcastisch in de verf zet. Maar even goed wordt het hele hedendaagse politieke spectrum over de hekel gehaald, net als de Duitse pers. Wordt de herboren Hitler aanvankelijk nog op boegeroep en schaterlachen onthaald, groeit zijn aanhang zienderogen. De parallel met zijn politieke parcours in de jaren ’30 is overduidelijk. Grijpt hij alsnog de macht? Feit is dat deze roman je met een stevige dosis onbehagen opzadelt.

Daar is hij weer is met veel schwung en vaart geschreven en de wrange humor schraagt deze originele manier van schrijven. Dit boek grijpt onwillekeurig naar je lachspieren, maar op hetzelfde moment dreigt het lachen je te vergaan. De terloopse manier waarop Hitler zijn eigen daden verheerlijkt, inclusief de vervolging en uitroeiing van 6 miljoen Joden, is in de eerste plaats een stomp in je maag. Bijvoorbeeld wanneer zijn secretaresse geconfronteerd wordt met de oorlogsherinneringen van haar oma, een joodse vrouw die als kind haar ouders en 2 broers verloor in de concentratiekampen.

Timur Vermes. Bron: www.n24.de

Timur Vermes. Bron: http://www.n24.de

Een zeer lezenswaardig boek dus, al is het zeer duidelijk voor Duitse lezers bestemd. De talrijke historische verwijzingen, en de humor die daaraan opgehangen wordt, zijn niet altijd goed te bevatten voor wie niet thuis is in de finesses van de Duitse naoorlogse geschiedenis. Dat maakt het bij momenten moeilijk begrijpbaar.

Timur Vermes, Daar is hij weer, 2013, De Bezige Bij, Antwerpen, 319 blz.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: