Gepost door: pheirman | februari 20, 2014

Senegal haalt vriendschapsbanden aan met China


Presidenten Macky Sall van Senegal en Xi Jinping van China met hun eega's. Bron: China Radio International

Presidenten Macky Sall van Senegal en Xi Jinping van China met hun eega’s. Bron: China Radio International

Senegal gaat een partnerschap op lange termijn aan met China. Dat meldt China Radio International. Tijdens een bezoek van de Chinese president Xi Jinping aan zijn Senegalese ambtsgenoot Macky Sall werd het partnerschap beklonken. Daarmee is het West-Afrikaanse land het zoveelste in de rij dat de rode loper uitrolt voor Chinese investeringen. Beide landen zullen samenwerken op vlak van landbouw en China gooit zijn markt open voor Senegalese landbouwproducten. Omgekeerd zal China zijn bedrijven stimuleren om te investeren in Senegal en wordt het land ook gepromoot als toeristische bestemming. Zeer belangrijk, want toerisme is een cruciale sector voor de Senegalezen, zeker na de instorting van de markt voor pindanoten.

Daarmee zet China zijn opmars in Afrika onverdroten verder. Mensenrechten spelen daarbij geen enkele rol, ook en vooral omdat China daar zelf geen al te beste reputatie in heeft. Op die manier worden westerse landen in snel tempo van de Afrikaanse markt verdrongen, zelfs bij hun voormalige kolonies. In Congo zie je bijvoorbeeld net hetzelfde fenomeen, zoals David Van Reybrouck treffend beschrijft in zijn Congo, een geschiedenis. Veel Congolezen hebben vandaag nog nooit een blanke in levenden lijve gezien, maar Chinezen kennen ze maar al te goed.

Moeten we ons hier zorgen over maken? Ja, want China staat voor een neoliberaal handelsmodel, in weerwil van zijn communistische ideologie en dat is vaak niet in het belang van de plaatselijke bevolking. We kunnen daar als Europeanen verontwaardigd over zijn en kritiek op uiten, maar feit is dat China zich daar weinig aan gelegen laat. Tegelijk is de evolutie ook een les in bescheidenheid voor Europa. China is lang niet alleen populair in Afrika vanwege zijn geringe aandacht voor de mensenrechten. Feit is dat de Afrikaanse landen door hen als gelijkwaardige partners gezien worden. In Congo hanteren ze een even eenvoudig als robuust handelsprincipe. Grondstoffen in ruil voor infrastructuurwerken. Een groot contrast met hoe Europese landen de koloniale kijk op Afrika maar moeilijk van zich af kunnen schudden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: