Gepost door: pheirman | januari 23, 2014

Groen Merelbeke wil inkomens en uitkeringen boven de armoedegrens


Geen federale regering zonder optrekken inkomens en uitkeringen tot de armoedegrens Netwerk tegen ArmoedeGroen Merelbeke hield in de voorbije ocmw-raad een warm pleidooi om alle inkomens en uitkeringen op te trekken boven de armoedegrens. Ik diende daarvoor een motie in die de campagne van het Netwerk tegen Armoede, Geen federale regering zonder optrekken inkomens en uitkeringen tot de armoedegrens, zou onderschrijven. Die Europese armoedegrens ligt op €1.000 voor een alleenstaande en €2.101 voor een gezin met kinderen. Helaas wezen alle andere partijen de motie af. Eigenaardig, want zowel CD&V, SP.A als Open VLD konden zich wel achter de inhoud van de motie scharen. Toch wilden ze niet zover gaan om dit als ocmw te onderschrijven. N-VA stelde koudweg tegen een verhoging van de uitkeringen te zijn. Daarmee mist het Merelbeekse ocmw de kans om een krachtig signaal richting federale overheid te sturen. Bizar, en jammer vooral. De motie is niet alleen belangrijk voor mensen in armoede, maar ook voor het ocmw. Door de veel te lage uitkeringen komen steeds meer mensen bij het ocmw aankloppen voor aanvullende steun. Anders gezegd, dit is een verkapte besparing op kap van de ocmw’s.

Uitkeringen boven de armoedegrens zijn nochtans broodnodig. Een alleenstaande met een leefloon bijvoorbeeld moet het vandaag rooien met een schamele €817,34 per maand. Een gezin met €1.089,82. Daar kun je onmogelijk mee rondkomen. Het Netwerk tegen Armoede schetste deze week nog een somber beeld over hoe de verschillende overheden in ons land omgaan met mensen in armoede. Ze deelden al meer dan anderen in de klappen door de crisis en kregen er nog enkele ferme meppen bovenop in de vorm van asociale maatregelen: verlaging werkloosheidsuitkeringen (tot op het niveau van het leefloon), sluiting van Werkwinkels en binnen afzienbare tijd misschien ook nog het schrappen van buslijnen, en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Het ocmw van Merelbeke tekent dus niet, maar laat jou dat vooral niet tegenhouden om te eisen dat elke Belg, elke Vlaming en elke Merelbekenaar een inkomen heeft boven de armoedegrens. Teken de petitie.

Lees hier de motie die ik indiende op de ocmw-raad:

Motie: Inkomens en uitkeringen optrekken tot de Europese armoedegrens

In België leven duizenden mensen van een inkomen of een uitkering die ver onder de Europese armoedegrens ligt. Die bedraagt €1.000/maand voor een alleenstaande en €2.101/maand voor een gezin met kinderen. Het leefloon bijvoorbeeld ligt daar ver onder, met €817,36/maand voor een alleenstaande en €1.089,82/maand voor een gezin met kinderen. Het probleem stelt zich zeker niet alleen voor het leefloon, maar ook voor een hele resem andere uitkeringen, van invaliditeit tot werkloosheidsuitkeringen voor langdurig werkzoekenden.

Dat zijn inkomens waar je vandaag niet waardig kunt van leven. Een schrijnende situatie die we helaas ook meer en meer in Merelbeke meemaken. Het gevolg is dat steeds meer mensen noodgedwongen bij het ocmw komen aankloppen voor aanvullende financiële steun. Op die manier wordt het niet verhogen van inkomens tot een aanvaardbaar niveau een verkapte besparing op kap van de ocmw’s, ook van ons ocmw.

Het Netwerk tegen Armoede is op 17 oktober vorig jaar een campagne gestart om in het volgende federaal regeerakkoord, na de verkiezingen van 25 mei 2014, in te schrijven dat alle inkomens en uitkeringen minstens tot de Europese armoedegrens zouden opgetrokken worden. Dat zou naar schatting €1,5 miljard kosten. Een ambitieuze eis, maar zeker haalbaar als de politieke wil er is. In de petitie wordt gevraagd dat tegen het einde van de volgende federale bestuursperiode de inkomens en uitkeringen minstens gelijk zijn aan de Europese armoedegrens.

Inmiddels hebben al ruim 2.000 mensen de petitie ondertekend en ook al bijna 200 organisaties, waaronder enkele ocmw’s. De campagne loopt nog volop, dus de verwachting is dat het aantal handtekeningen nog ver zal oplopen. Als een groot aantal ocmw’s de petitie zou steunen, zou dat een krachtig signaal zijn voor de federale politici die na 25 mei aan de onderhandelingstafel verschijnen. Ook de VVSG heeft zich al formeel achter de eis van het Netwerk tegen Armoede geschaard.

Groen Merelbeke vindt inkomens en uitkeringen boven de armoedegrens cruciaal om de armoede duurzaam te bestrijden. Het is een eerste, noodzakelijke stap. Daarom vragen wij om de volgende motie goed te keuren en de petitie van het Netwerk tegen Armoede als ocmw te ondertekenen:

OCMW Merelbeke vraagt dat in het volgende federaal regeerakkoord voorzien wordt dat alle inkomens en uitkeringen onder de Europese armoedegrens minstens tot aan die grens opgetrokken worden (€1.000/maand voor een alleenstaande en €2.101/maand voor een gezin met kinderen).

Advertenties

Responses

  1. […] een motie van Groen in de ocmw-raad van Merelbeke werd vorige maand nog afgekeurd door socialisten, liberalen, christendemocraten en N-VA. Gent doet dus wat Merelbeke niet durft, […]

  2. […] uitsturen, kan tellen. Het maakt het des te jammer dat Groen in Merelbeke alleen stond met haar motie om alle inkomens en uitkeringen op te trekken tot de armoedegrens. Zowel meerderheidspartijen Open VLD, SP.A en CD&V als oppositiepartij N-VA wezen de motie af. […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: