Gepost door: pheirman | november 7, 2013

Film-dvd: Joseph, de rebel: Van wanhoop tot verzet


joseph de rebel van wanhoop tot verzetHet beklijvende relaas over Joseph Wresinski, een priester van Poolse afkomst die zich in de jaren ’50 aan de zijde schaart van de bewoners van een sloppenwijk in Noisy-le-Grand, in de buurt van Parijs. De bekende Franse acteur Jacques Weber vertolkt de titelrol. De andere acteurs zijn voor het grootste deel geen professionelen en vaak mensen met armoede-ervaring. Regisseur Caroline Glorion brengt het leven in de sloppenwijk in beeld zonder franjes en zonder enige romantisering. De levensomstandigheden zijn er erbarmelijk. Bouwvallige woningen, geen stromend water en over al vuil en ratten.

De bewoners worden door de lokale overheid als paria’s beschouwd. Kinderen worden soms met geweld meegenomen en geplaatst. Het leidt tot wanhoop en desillusie. Wresinski blijft aan de zijde van de armen en probeert hen te verenigen tegen het beleid en vooral tegen de liefdadigheid die hen vasthoudt in hun ellende. Hij trekt scherp van leer tegen de soepbedeling, die dagelijks langskomt in de wijk. Een praktijk die mensen niet uit de armoede helpt, maar hen integendeel afhankelijk maakt zonder toekomstperspectief. Armoedebestrijding is voor hem een strijd voor rechten (op inkomen, op degelijke huisvesting en gezondheidszorg, toegankelijk onderwijs, …) een strijd ook die je voert door je te verenigen.

17 oktober

Op die manier ligt hij ook aan de basis van 17 oktober, Werelddag van Verzet tegen Armoede. Een dag waarop mensen in armoede in heel de wereld massaal naar buiten komen om hun rechten op te eisen. Omdat armoedebestrijding niets vandoen heeft met liefdadigheid, maar alles met sociale strijd.

Advertenties

Responses

  1. […] Joseph de rebel: van wanhoop tot verzet – […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: