Gepost door: pheirman | november 3, 2013

Boek: O vermiljoenen spleet – Bart Van Loo


frankrijktrilogie bart van looEen Frankrijktrilogie zonder erotisch slot, het zou zijn als een Flaubert zonder koetsscène of een Zola zonder Nana. Bart Van Loo dringt in zijn derde Frankrijkboek door tot de meest intieme bladzijden uit de Franse literatuurgeschiedenis. Erotiek die (veel te) lang een exclusieve mannenzaak was, wat het schrijven betreft dan toch. Het is pas in de twintigste eeuw dat enkele vrouwelijke schrijfsters zich aan het genre waagden, maar die leverden meteen wel onbetwistbare hoogtepunten af. Lees er maar het werk van Anaïs Nin of Anne Desclos, alias Pauline Réage (Histoire d’O), op na.

Van Loo gaat even gepassioneerd te werk als bij zijn twee andere Frankijkboeken. In tegenstelling tot haar reputatie is de Franse erotiek lang niet alleen behept met hoogtepunten, maar ook met talloze dieptepunten. De auteur laat de exponent van de Franse erotische literatuur, Marquis de Sade, ongenadig door de mand vallen, en terecht. De man heeft weliswaar ethische bakens verzet, maar speelt literair gezien ver boven zijn klasse. Zijn boeken zijn weinig meer dan een aaneenschakeling van slecht geschreven folterscènes met daartussen filosofische tractaten waar je als lezer een punthoofd van krijgt.

Bart Van Loo doorprikt zo in dit boek meer dan een mythe over de Franse erotiek, die zich vaak verliest in onwaarschijnlijke acrobatieën, gespeend van fijngevoeligheid. Nee, doe mij dan maar de koetsscène uit Flauberts Madame Bovary (zie ook Parijs Retour), die duizend keer meer tot de verbeelding spreekt dan het hele verzamelde werk van de markies.

Bart Van Loo, O vermiljoenen spleet, 2010, in: Frankrijktrilogie, De Bezige Bij, Antwerpen, 2011, 1024 blz.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: