Gepost door: pheirman | mei 27, 2013

Boek: Liefde en kapitaal – Mary Gabriel


Mary Gabriel liefde en kapitaal

Das Kapital van Karl Marx staat geboekstaafd als een baanbrekend economisch werkstuk, maar tegelijk als een onleesbaar gedrocht. Mary Gabriel besloot Marx in haar monumentale Liefde en kapitaal vanuit een heel andere invalshoek te benaderen. Ze graaft in het gezinsleven van de familie Marx, wat mogelijk is doordat zowel Marx zelf als zijn vrouw en drie dochters een indrukwekkende correspondentie nalieten. Het is een begeesterende biografie geworden van een man die zijn gezin zijn leven lang in de armoede stortte, grotendeels met hun instemming, voor het grotere ideaal. Een ideaal dat uiteindelijk nooit werkelijkheid zou worden, ondanks de invloed die het decennialang voor zich uitwierp.

Mary Gabriel portretteert Marx heel genuanceerd, waarbij ze alle aspecten van zijn persoonlijkheid de revue laat passeren. Marx was een passioneel denker, hield zielsveel van zijn vrouw, de uit adel geboren Jenny Von Westphalen, maar toonde zich terzelfdertijd  vaak hoogst arrogant, hoogdravend en pijnlijk egoïstisch, niet in het minst tegenover zijn eigen gezin. Het ultieme verraad volgde toen hij de inwonende dienster Lenchen bezwangerde, net op het moment dat Jenny op een armzalige bedeltocht was om geld los te krijgen van haar familie.

Een tragische biografie ook. Marx zag zijn oudste dochter Jennychen ten onder gaan aan armoede en ziekte en een ongelukkig huwelijk. Ze stierf nog voor hij zelf, zwaar ziek, de geest gaf. Zijn twee andere dochters, Laura en  Tussy, stapten nadien zelf uit het leven. Laura, verteerd door verdriet om het verlies van haar eigen kinderen en Tussy, verraden door de man van haar leven. Het hele gezin Marx leefde uiteindelijk een miserabel bestaan als Duitse ballingen in het 19de-eeuwse Londen, na omzwervingen in Parijs en Brussel. Marx kreeg nooit de erkenning waar hij op aasde, ook niet financieel, en leefde bij gratie van de financiële ondersteuning door zijn boezemvriend Friedrich Engels.

Communisme vs kapitalisme = Green New Deal

Uiteindelijk zou zijn communistisch ideaal nooit in de praktijk gebracht worden. Wat er in Oost-Europa van gemaakt is, daar zou Marx ongetwijfeld van gruwen als hij het nog meegemaakt had. Hij legde wel de pijnpunten bloot van een economisch systeem dat, toen ook al, op hol sloeg, maar kon er nooit een volwaardig alternatief tegenover zetten. Het communisme ging uiteindelijk veel eerder ten onder dan het kapitalisme, dat nu ook op zijn grenzen lijkt te botsen. Misschien tijd voor een totaal nieuw, economisch model, zonder grote conglomeraten, zware industrie, maar met kleinschalige, groene energiebevoorraading, lokale voedselproductie en nieuwe, energiezuinige, hoogtechnologishe sectoren. De weg is nog lang, maar niet meer te ontwijken. Een Green New Deal is in de maak.

Mary Gabriel, Liefde en kapitaal, Uitgeverij Bert Bakker, Amsterdam, 2012, 908 blz.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: