Gepost door: pheirman | mei 2, 2013

Film: Vanishing of the Bees


vanishing of the bees

Hele bijenkolonies die van de ene op de andere dag verdwenen zijn. Het lijkt wel of de bijen het opgegeven hebben. De Colony Collapse Disorder is een van de meest mysterieuze natuurfenomenen van de voorbije jaren, en tegelijk een die catastrofale gevolgen kan hebben voor de mensheid. Bijen zijn cruciaal voor onze voedselcyclus. Het was Albert Einstein die ooit stelde dat de mens nog vier jaar te leven heeft als de bijen helemaal zouden verdwijnen. Zonder bijen geen honing, maar ook geen groente of fruit, geen koffie of thee en nog duizend andere dingen. Is er een natuurramp in de maak? Daar lijkt het wel op als je de documentaire Vanishing of the Bees bekijkt van regisseurs George Langworthy en Maryam Henein.

Het waren Noord-Amerikaanse bijenkwekers die het verschijnsel in 2006 voor het eerst vaststelden, maar al snel bleken over heel de wereld bijenkolonies massaal te verdwijnen. De regisseurs gaan op zoek naar oorzaken en gevolgen. Ze brengen een hallucinant beeld van de Amerikaanse landbouwsector. Door te opteren voor massale monoculturen worden gewassen niet langer op een natuurlijke manier bestuifd. De oplossing? Bijenkwekerijen op industriële schaal die met hun bijtjes heel Amerika rondrijden om de velden van industriële boeren te komen bestuiven. Het is exemplarisch voor de dolgedraaide Amerikaanse economie. Zijn we in Europa dan zoveel beter? Helaas, ook hier verdwijnen bijen als sneeuw voor de zon.

Maar waarom zetten bijen het zo massaal op een lopen in alle uithoeken van de wereld? Het antwoord zoekt en vindt de documentaire bij de neonicotinoïden, zogezegde milde pesticiden. Alleen nestelen die zich in het dna van de planten, waardoor ze generatie op generatie blijven doorwerken. De neonicotinoïden zijn inderdaad minder agressief, maar werken daardoor langer door. Bijen lopen hersenschade op, raken gedesorënteerd en vinden hun thuiskolonie niet meer terug. Het resultaat zien we in Vanishing of the Bees. Kolonies waar nog amper enkele werkbijen verdwaasd rond hun koningin cirkelen.

Verbod op neonicotinoïdes

Hoog tijd dus om te handelen en dat heeft de Europese Commissie vorige week ook gedaan. Drie types neonicotinoïden worden verboden. Zeker een stap vooruit, alleen dreigt het too little too late te zijn. Het gaat maar om een tijdelijk verbod en bovendien blijven er nog voldoende schadelijke pesticiden over. Bang afwachten dus of onze bijtjes de Colony Collapse Disorder overleven. Nog niet overtuigd? Dan moet je dringend deze documentaire bekijken. Een verbijsterend tijdsdocument, niet alleen over de precaire situatie van de bijenpopulatie, maar ook over een landbouwsector die helemaal het noorden kwijt is.

Advertenties

Responses

  1. […] Vanishing of the Bees – Verenigde […]

  2. […] Vanishing of the Bees (2 mei […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: