Gepost door: pheirman | januari 27, 2013

Allerrijksten hebben genoeg geld om armoede 4 keer uit te roeien


Bron: businessbox.nl

Bron: businessbox.nl

Met 100 zijn ze, de allerrijksten ter wereld. Samen hebben ze een jaarinkomen van 240 miljard dollar. Dat blijkt uit een rapport van Oxfam Novib. Duizelingwekkende cijfers. Vooral als je vaststelt dat ze met hun rijkdom 4 keer de armoede zouden kunnen uitroeien. Het zet de liefdadigheid van mensen als Bill Gates, Bono of Bob Geldof meteen in perspectief. De armoede 1 keer uitroeien zou uiteraard al meer dan volstaan. Dus die 100 welgestelde burgers hoeven maar een vierde van hun riante budget af te staan. Ze zullen er vermoedelijk geen boterham (zelfs geen kaviaar) minder om eten.

Zo’n ingreep zou nog een ander voordeel hebben. Superrijken hebben de gewoonte om nogal op grote voet te leven, ook op milieuvlak. Als hun ecologische voetafdruk meteen ook met een kwart zou verminderen, boeken we dubbele winst. Onrealistisch? Uit vrije wil zullen ze het zeker niet doen. Maar hoe vergaren mensen zoveel rijkdom? Onmogelijk om zoiets voor elkaar te krijgen zonder belastingparadijzen. En daarvoor hoef je niet eens naar de Kaaimaneilanden of Barbados te vluchten. België bijvoorbeeld, mag dan wel een fiscale hel zijn voor wie werkt. Voor wie renteniert is het de hemel op aarde. Vraag maar aan mensen als Bernard Arnault of Gérard Depardieu.

Dus weten politici in deze of gene uithoek van de wereld wat hen te doen staat. Leg een vermogenskadaster aan, sanctioneer fiscale paradijzen (ook als die Brussel als hoofdstad hebben) of, nog beter, creëer een Europese fiscaliteit met voldoende inkomsten die meteen ook een Europese sokkel voor de sociale zekerheid creëren. Maak nu eindelijk werk van die tobintaks en van een rijkentaks zoals die in Frankrijk bestaat. Het is eind januari, nog niet te laat om goede voornemens te maken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: