Gepost door: pheirman | december 23, 2012

Film: The Broken Circle Breakdown


Veerle Baetens en Johan Heldenbergh in The Broken Circle Breakdown. Bron: Lumière

Veerle Baetens en Johan Heldenbergh in The Broken Circle Breakdown. Bron: Lumière

Een fenomenale tearjerker, dat heeft Felix Van Groeningen (De helaasheid der dingen) afgeleverd met het country-melodrama The Broken Circle Breakdown. En, voor alle duidelijkheid, dat geldt als een gigantisch compliment. Veel superlatieven bij de recensie van deze film, maar die schieten nog te kort om de dramatische kracht en de weergaloze vertolking van Johan Heldenbergh, Veerle Baetens en, niet in het minst, de 6-jarige Nell Cattrysse recht te doen. Een hartverscheurend drama over verlies, passionele liefde en bittere wanhoop.

De film is gebaseerd op het gelijknamige muzikale theaterstuk van Johan Heldenberg en Mieke Dobbels. Voor Didier (een country-muzikant) en Elise (die een eigen tattooshop heeft) is het liefde op het eerste gezicht. Die liefde krijgt een zware deuk wanneer hun dochter Maybell kanker blijkt te hebben. Van daaruit schetst Van Groeningen een verhaal waarbij de twee geliefden elkaar naar de afgrond dwingen. Hoe kun je van elkaar blijven houden wanneer je helemaal opgevreten wordt door het noodlot?

Geen verhaal dus waar je vrolijk van wordt, maar wel een monumentale catharsis voor het verlies en verdriet waar ieder van ons wel eens door geveld wordt. De countrymuziek brengt de film helemaal naar zijn dramatische hoogtepunt. Een film met een eerlijke liefde voor de Amerikaanse cultuur, die het schoonste en het lelijkste in een mens naar boven haalt.  Inclusief enkele pijnlijke cameo’s van niemand minder dan George W. Bush himself. Een film om nooit te vergeten.

The Broken Circle Breakdown, België

Regie: Felix Van Groeningen

Met: Johan Heldenbergh, Veerle Baetens, Nell Cattrysse

Gezien in Sphinx Cinema in Gent. The Broken Circle Breakdown draait nu in de Belgische bioscopen.

Advertenties

Responses

  1. […] 1. The Broken Circle Breakdown (België) […]

  2. […] de film is ook de muziek van The Broken Circle Breakdown op het grote publiek losgelaten. The Broken Circle Breakdown Bluegrass Band, onder leiding van de […]

  3. […] The Broken Circle Breakdown (23 december […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: