Gepost door: pheirman | november 18, 2012

Bono, begin bij jezelf


Bono, gebuisd als wereldverbeteraar. Bron: Wikipedia

Een ontroerende oproep. Bono wil samen met het Vaticaan de strijd aanbinden met armoede in de wereld. Je zou je beginnen afvragen wat die twee bindt, de Ierse rockzanger en de katholieke kerk. Is het hypocrisie? U2 is ook de band die zich in Amsterdam vestigde, op papier dan toch, om belastingen te ontduiken. En dan maar kakelen over armoedebestrijding? Klinkt zeer ongeloofwaardig. Idem de katholieke kerk. Het is de huidige paus Benedictus XVI die de hele sociale beweging in de Latijns-Amerikaanse kerk met harde hand uitroeide in de jaren ’80, toen nog als kardinaal Ratzinger en met de welwillende steun van toenmalig paus Johannes-Paulus II. Als sociaal geëngageerde bisschoppen uit de bevrijdingstheologie niet door hem buitengewerkt werden, liet hij ze wel neutraliseren, wegwerken of intimideren door plaatselijke dicators.

Bono werpt zich al langer op als pleitbezorger van schuldkwijtschelding voor de armste landen. Een nobele oproep, die op zich heel terecht is, alleen klinkt ze uit zijn mond wel heel wrang. Echte armoedebestrijding gebeurt niet door hier en daar met wat euro’s te gooien (ook al gaat het dan om ettelijke miljoenen of miljarden). Dat gebeurt door de mechanismen te lijf te gaan die de kloof tussen noord en zuid gaande houden. Vrijhandelsovereenkomsten die landen in het zuiden de nek omwringen. Klimaatopwarming waar het zuiden nu al zwaar onder te lijden heeft. Fiscale onrechtvaardigheid, hier en in het zuiden. Helaas hoor je mensen als Bono daar nooit met een woord over reppen. Nu, laat die schuldkwijtschelding maar komen, maar het zal niet Bono zijn die ze voor elkaar krijgt.

Bruce Springsteen, net iets geloofwaardiger. bron: Wikipedia

Niet dat ik dit allemaal zo graag neerpen, want U2 blijft natuurlijk een band die fantastische muziek op de wereld loslaat. Bono is oneindig veel overtuigender als rockicoon dan als wereldverbeteraar. Nee, geef mij dan maar Bruce Springsteen. Ja, hij is schatrijk, maar blijft wel eerlijk met zichzelf en komt wel op tegen de bankenmaffia, fiscale zelfbediening en een kapitalisme dat zichzelf in de vernieling rijdt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: