Gepost door: pheirman | oktober 9, 2012

Philippe Muyters wil behoud open ruimte, N-VA legt Merelbeke onder beton


Een prachtig stuk bos langs de Gontrode Heirweg ging tegen de vlakte, allemaal dankzij schepen van ruimtelijke ordening Rik De Vis.

Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Philippe Muyters heeft het licht gezien. “‘Tegen 2050 zijn we met 1 miljoen Vlamingen extra. Dat is een enorme toename en dus zullen we keuzes moeten maken. Willen we dat iedereen dan nog steeds zijn eigen eengezinswoning zet? Dat we allemaal naast elkaar blijven bouwen? We moeten ons durven afvragen of dat vol te houden is. Om Vlaanderen leefbaar te houden, zullen we out of the box moeten denken’, klinkt het. Muyters vindt dat Vlaanderen overbouwd raakt. Vreemd genoeg gooide zijn partij in Merelbeke de voorbije 6 jaar heelder stukken groen onder het beton.

Schepen van ruimtelijke ordening Rik De Vis, N-VA-lijsttrekker, leverde aan de lopende band bouwvergunningen af. Voor de ondergrondse parking, voor de verkaveling Heirhof (dat een prachtig stuk bos tegen de vlakte liet gaan) en tientallen andere verkavelingen. En, neen, niet alleen N-VA gooide de open ruimte te grabbel in Merelbeke. Alle meerderheidspartijen, van Open VLD over CD&V tot SP.A, deden vrolijk mee. Nu zien we plots in alle partijprogramma’s een plotse opstoot van liefde voor groen en open ruimte. Ontroerend, maar niet echt geloofwaardig.

Groen heeft 6 jaar lang hard strijd gevoerd voor het behoud van open ruimte. Als enige. Wil je echt het beetje resterende open ruimte bewaren? Dan is er maar 1 partij die jouw stem verdient. Groen wil een verkavelingsstop, tenzij het juridisch niet anders kan. In dat laatste geval willen wij voldoende ruimte voor sociale, groene buurten en voldoende betaalbare woningen, ook voor wie het financieel moeilijk heeft. En uiteraard kant Groen zich fel tegen het voornemen van Muyters om mensen in buitengebied meer te laten betalen voor openbare diensten, zoals postbedeling of nutsvoorzieningen. Benieuwd  hoe schepen De Vis daarover denkt.

Advertenties

Responses

 1. Merelbeke -Flora kreeg daardoor méér dan 1 HA openbaar groen!(in een latere fase zal het bos aansluiting krijgen op een trage weg!)
  Er werden geen bomen gerooid om de verkaveling mogelijk te maken. Daarbij is de verkaveling (een Begijnhoftype met een architecturale eenheid) voorzien van een integraal watersysteem (grachten en een wadi)
  en zijn er 30 hoog stambomen voorzien . De wegenis heeft een water doorlatende structuur en is er geen sprake van beton! Daarbij is rekening gehouden voor het aanleggen van een fietspad langsheen de Gontrode Heirweg. En er werden voor 15% sociale woonentiteiten voorzien!

  • Beste Jonas,

   Dat klinkt allemaal heel mooi, maar feit blijft dat daar een prachtig stuk groene open ruimte ingepalmd is voor een verkaveling, terwijl Flora nu al helemaal verstikt wordt door de bouwwoede van enkele promotoren. N-VA, en de andere meerderheidspartijen, hebben die verkavelaars nooit een strobreed in de weg gelegd, wel integendeel. Waar nu de verkaveling Heirhof neergepoot wordt, had de gemeente een mooi speelbos kunnen inrichten. Echt een gemiste kans.

   Over de leefbaarheid van zo’n bebouwing type begijnhof kunnen we discussiëren (ik heb er mijn twijfels bij en ik niet alleen). Zeker is dat de leefbaarheid van Flora zwaar gehypothekeerd wordt door het ruimtelijk beleid van het voorbije gemeentebestuur. Je moet maar eens de ronde doen bij de inwoners. Ze hebben er schoon genoeg van.

   Tegelijk moet ik je feliciteren. Je bent de eerste N-VA-er die effectief het voorbije beleid durft verdedigen. De voorbije maanden kreeg een buitenstaander ongetwijfeld de indruk dat jouw partij de voorbije 6 jaar in de oppositie doorgebracht heeft. Financieel beleid, ondergrondse parking, het werd plots allemaal afgezworen, terwijl jullie in de gemeenteraad nooit 1 krimp gegeven hebben. Schepen De Vis heeft ons ooit verweten ‘de afspraak met de toekomst te missen’ toen hij de bouwvergunning afleverde voor de ondergrondse parking, omdat wij dat een nutteloos prestigeproject vonden. Sinds enkele maanden is hij plots veel minder enthousiast. Sta me toe om daar de wenkbrauwen bij te fronsen.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: