Gepost door: pheirman | juni 3, 2012

Expo: The Graveyard van Filip Berte in Stam Gent


Een beeld uit de Georgische hoofdstad Tbilisi.

Met of zonder tijdelijke tentoonstelling, het Stam (Gentse stadsmuseum) is een museum waar je vlotjes binnenstapt en waar je maar moeizaam weer uit vertrekt. Zo boeiend is de permanente collectie. Je vindt er een overzicht van de architecturale, sociale en politieke geschiedenis van Gent. Wist je dat Gent in de middeleeuwen een wereldstad was? Met 60.000 inwoners (!) was het destijds nauwelijks kleiner dan Parijs en vele malen groter dan het toenmalige dorp Brussel.

Maar ook de grote stadslegendes ontbreken niet. Uitermate boeiend is de zaal over de diefstal van de Rechtvaardige Rechters in 1934. Eén luik blijft tot op vandaag spoorloos, al dook er ooit een theorie op dat het gestolen doek al lang weer terughangt op zijn oorspronkelijke plaats in de Sint-Baafskathedraal, zonder dat iemand ooit iets opmerkte. Het is een thriller met een open einde met de Wetterse wisselagent Arsène Goedertier in de hoofdrol, en zo krijg je het in het Stam ook voorgeschoteld.

Vergeet zeker ook niet de tijdelijke tentoonstelling The Graveyard met werk van beeldend kunstenaar Filip Berte. Hij bezocht drie steden in de marge van Europa: Tbilisi in Georgië, Chisinau in Moldavië en Melilla, de Spaanse exclave aan de Marokkaanse kust. Sluitstuk is Brussel, waar mensen uit die grenssteden symbolisch (maar natuurlijk ook letterlijk) samenkomen in hun zoektocht naar een betere toekomst. Dat resulteerde in vier persoonlijke, filmische stadsportretten met originele geluidsmontage door Ruben Nachtergaele.

Filip Berte – The Graveyard, nog tot 4 november in het Stam in Gent.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: