Gepost door: pheirman | juni 1, 2012

Boek: De meisjes van Jesses – Louis Paul Boon


Als societyredacteur voor de Vooruit vond Louis Paul Boon in de jaren ’60 en ’70 een schier onuitputtelijke inspiratiebron in de smeuïge verhalen van de internationale jetset. De moordende raids van Charles Manson en zijn sekte vormen daarvan ongetwijfeld het sprekendste voorbeeld. Boon liet zich in De meisjes van Jesses voluit leiden door de decadente levensstijl van Hollywoodsterren en doorprikt meteen ook het aura dat Manson, in het boek omgedoopt tot Jesses Cramer, zichzelf aanmat als de teruggekomen Messias.

Boon volgt trouw het relaas van de gebeurtenissen zoals die toen in de pers breed uitgesmeerd werden, met focus op de gruwelijke moord op Sharon Tate, toenmalige echtgenote van Roman Polanski. Op die manier wordt de grens tussen fictie en non-fictie flinterdun. Niettemin blijft het literaire (non-)fictie, want de schrijver hertaalt alles in zijn eigen typische taalregister en bovendien dikt hij gericht bepaalde details aan. De roman is doorspekt met ironische verwijzingen  en werpt tegelijk een blik op een beschaving die naar zijn einde lijkt te lopen. Waarden en normen zijn elke relevantie kwijt. Boon spreekt zich daar niet expliciet over uit, maar zet het zedenverval met dikke strepen aan. Manson portretteert hij als een niemendal, een loser die wraak wil nemen op een zedenloze wereld, maar er eigenlijk zelf de ultieme exponent van is.

Vlaamse kritiek

Een intrigerende – en wellicht zwaar onderschatte – roman, want bij publicatie werd hij niet bepaald bedolven onder lovende kritieken, zeker niet in Vlaanderen. Geheel ten onrechte.

Louis Paul Boon, De meisjes van Jesses, in: De paradijsvogel/Het boek Jezebel/De meisjes van Jesses, Arbeiderspers, Antwerpen, 537 blz.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: