Gepost door: pheirman | mei 20, 2012

Expo: Water voor iedereen


Water voor iedereen? Niet in het Aralmeer in Oezbekistan. Bron: Dieter Telemans

Hoe vanzelfsprekend is het dat er de hele dag door stromend water uit je kraan komt? Is er eigenlijk voldoende water in de wereld voor de 7 miljard mensen die de Aarde bevolken? Zullen we ooit oorlog voeren om water? Allemaal prangende vragen (vragen die we onszelf soms te weinig stellen) waar je op zijn minst eens grondig kunt over nadenken tijdens de tijdelijke tentoonstelling Water voor iedereen in het Atomium in Brussel. Jawel, dit oer-Belgische monument is heus wel meer dan een brok expo-nostalgie (waar natuurlijk evenmin iets mis mee is).

Als bezoeker krijg je heel wat cijfergegevens voorgeschoteld, maar ook pakkende getuigenissen en het absolute hoogtepunt was voor mij zeker de reeks foto’s van Dieter Telemans. De beeldenreeks Troubled Waters reist al enkele jaren de wereld rond, maar blijft brandend actueel. De foto’s tonen welke desastreuze gevolgen een kortzichtig waterbeleid kan hebben. Denk maar aan het iconische beeld van de werkloze schipper op een vastgelopen boot in het grotendeels uitgedroogde Aralmeer in Oezbekistan (zie afbeelding). Of vervuild drinkwater dat wereldwijd voortdurend slachtoffers maakt.

Een interactieve tentoonstelling die zeker de moeite waard is om met kinderen te bezoeken. En natuurlijk is de rest van het Atomium zeker ook de moeite waard. Meer dan 50 jaar na datum blijft het fascinerend om te zien hoe men die negen bollen de lucht in gekregen heeft.

Water voor iedereen, nog tot 2 september in het Atomium in Brussel.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: