Gepost door: pheirman | april 6, 2012

Waar zijn we in godsnaam mee bezig?


Bron: mo.be

De ‘crisiszelfmoord’ van een Griekse gepensioneerde brengt de financiële crisis in een nieuwe fase. De waanzin van drastische besparingen komt steeds meer aan de oppervlakte. De hele Europese constructie rijdt zichzelf aan een moordend tempo in de vernieling, maar niemand die zich afvraagt of dit wel de juiste manier is om de crisis op te lossen. We glijden af naar een model waarin de derde wereld letterlijk aan onze voordeur komt te liggen.

Een land als België gaat ook gebukt onder de crisis en heeft een financiële strop om de nek hangen, namelijk de staatsgaranties, waarmee een maatschappij als restbank Dexia de overheid nu gijzelt. Hoe ver kan cynisme gaan? Het morele verval sleurt iedereen met zich mee, tot en met sociale bewegingen. Een intriest verhaal, waar maar geen einde aan lijkt te komen.

Nochtans liggen de oplossingen klaar. Investeer in slimme, duurzame energie. Bestrijd energiearmoede door ook private huurders een kwaliteitsvolle, degelijk geïsoleerde woning te verzekeren. Verhoog het aanbod duurzame sociale huurwoningen en verzacht de krapte op de woningmarkt. Belast bedrijfswagens zoals ze zouden moeten belast worden. De Green New Deal ligt voor het grijpen. We hebben ze maar uit te voeren. Een sociaal vangnet zal in de toekomst ook een groen vangnet moeten zijn.

Groene oplossingen werken voor iedereen

Ook op lokaal vlak kun je als gemeentebestuur al heel veel impact hebben. Groen wil van Merelbeke bijvoorbeeld een klimaatneutrale gemeente maken tegen 2030, door investeringen in sociale ecowijken, meer openbaar vervoer en meer groene ruimte. Maar even goed in lokale economie door een wekelijkse markt te organiseren en ruimte te creëren voor de kleine zelfstandige en horeca-uitbater. Het is in de eerste plaats een kwestie van gezond verstand. Groene oplossingen werken voor iedereen, in de gemeente, in Vlaanderen, België én in Europa. Waar wachten we nog op?

Advertenties

Responses

  1. […] 6 april: Waar zijn we in godsnaam mee bezig? […]

  2. […] 6 april 2012: Waar zijn we in godsnaam mee bezig? […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: