Gepost door: pheirman | maart 18, 2012

Boek: Post voor mevrouw Bromley – Stefan Brijs


Aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog wordt de druk opgevoerd op Britse jongemannen om studies en toekomst op te geven en te gaan vechten tegen de Duitsers. Martin Bromley wil niets liever. Boezemvriend John Prescott kant zich tegen de oorlog en wil zijn studies voortzetten. Stefan Brijs laat met Post voor mevrouw Bromley zien hoe oorlog mensen voor verscheurende keuzes plaatst. Een oorlog die duizenden levens vernietigt, zelfs van wie de oorlog overleeft. Een aangrijpende roman die de donkerste kanten van de oorlogspropaganda blootlegt.

Het is door de ogen van dienstweigeraar John Prescott dat Stefan Brijs de Eerste Wereldoorlog onder de loupe neemt. De ijver waarmee de Britse overheid jongemannen als kanonnenvlees de dood injaagt, de agressie tegen Duitse migranten, de onmogelijke liefde van een jonge student die van de oorlog niets wil weten, het passeert allemaal de revue. Een verhaal dat je de fysieke en psychologische gruwel van de oorlog in het gezicht gooit. Met veel zin voor nuance, maar niettemin staat dit verhaal bol van de dramatiek. Brijs weet als geen ander zijn lezers onder te dompelen in zijn verhaal.

Stefan Brijs

Geen winnaars in dit oorlogsverhaal, evenmin als helden. De Eerste Wereldoorlog heeft de drang van de mensheid blootgelegd om zichzelf te vernietigen. Het leven van een jonge sterveling wordt vermalen in eenheidsdenken. “Mensen zijn als lemmingen”, zegt Johns studiegenoot William daarover. Kuddedieren die onder groepsdruk blindelings voorthollen, zelfs als ze zich daarvoor in een ravijn moeten storten, de dood tegemoet. Geen opbeurend verhaal dus, maar wel een zeer krachtig anti-oorlogsstatement. Over een oorlog van bijna 100 jaar geleden, maar even goed brandend actueel.

Advertenties

Responses

  1. […] van Stefan Brijs verdient het om met superlatieven beladen te worden. In niets te vergelijken met Post voor mevrouw Bromley (zijn meest recente boek, maar dat had ik eerder al met veel enthousiasme gelezen). Victor Hoppe […]

  2. […] 1. Post voor mevrouw Bromley – Stefan Brijs […]

  3. […] Post voor mevrouw Bromley – Stefan Brijs (18 maart […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: