Gepost door: pheirman | maart 11, 2012

Theater: Tartuffe – Toneelgroep Amsterdam/NTG


Molière schreef Tartuffe in 1664 als een striemende aanklacht tegen de hypocrisie en de dubbele moraal van het katholieke Frankrijk in de 17de eeuw. Anno 2011 brengt het NTG het stuk in een regie van de Bulgaarse theatermaker Dimitri Gotscheff. Blijkbaar blijft er ook vandaag genoeg schijnheiligheid over om deze klassieker naar een hedendaagse setting te vertalen. Orgon leidt een liederlijk leven zonder enige inhoud, tot hij Tartuffe tegenkomt, moraalridder en in dit stuk een 21ste-eeuwse farizeeër. Gotscheff maakt er een bijtende komedie van die zowel de christelijke zedenprekerij over de hekel haalt als het hersenloze individualisme van deze tijd. En dat in een bij wijlen hilarische komedie, al had hij misschien nog een stukje harder mogen doorbijten.

Wim Opbrouck is zonder meer weergaloos als de luchtledige Orgon. Eens bekeerd tot Tartuffes orthodoxe leer, plakt hij de Bijbelcitaten en vrome schijnbewegingen aan elkaar. Een even grappige als cynische persiflage op de morele superioriteit waar de katholieke Kerk ondanks alles op blijft bogen. Het is bulderlachen met een bittere ondertoon. Opbrouck speelt zo sterk dat hij de rest van de cast een beetje in de schaduw zet, al blijft het in zijn geheel een boeiend kijkstuk.

Het moet gezegd, visueel is deze voorstelling een hoogstandje. Bij het begin wordt de hele scene bedolven onder een laag confetti, slingers en blingbling. Een oase van inhoudsloos vertier, waar Tartuffe schijnbaar tegen opkomt. Orgon laat zich zodanig meeslepen door Tartuffes opzwepende getater dat hij zijn dochter aan hem uithuwelijkt en niet ziet hoe diezelfde Tartuffe zijn vrouw verleidt. Kortom, het verhaal van een beschaving (of wat daar moet voor door gaan) die zichzelf met de glimlach in de vernieling rijdt. Waar hebben we dat nog gezien?

Tartuffe – NTG

Regie: Dimitri Gotscheff

Met: Wim Opbrouck, Servé Hermans, Frieda Pittoors, Eelco Smits, Chris Thys, Koen De Sutter, Katelijne Verbeke

Gezien op 10 maart in NTG in Gent. Tartuffe speelt nog tot 15 maart en reist vanaf dan rond in Nederland en Vlaanderen met geregeld nog voorstellingen in NTG zelf.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: