Gepost door: pheirman | februari 24, 2012

Film: Tinker, Tailor, Soldier, Spy


Gary Oldman, subliem als de valse trage spion George Smiley.

John le Carré ziet alweer een van zijn bestsellers verfilmd en, het moet gezegd, zijn boeken smeken om op het witte doek te verschijnen. Deze Tinker, Tailor, Soldier, Spy van regisseur Tomas Alfredson bevat alle ingrediënten waarvoor fans van le Carré, maar zeker niet alleen zij, maar al te graag hun luie leeszetel inruilen voor een zitje in de cinema. Een spannende plot met veel en onverwachte wendingen, spionnen die elke voeling met de realiteit kwijt zijn en een flinke dosis ironie waarmee deze veelschrijver de inlichtingendiensten onder het vergrootglas legt.

Dat is in dit verhaal en in deze film niet anders. Binnen de Britse geheime dienst MI6 blijkt een mol actief. Die speelt inlichtingen door naar de andere kant van het Ijzeren Gordijn. Jawel, deze film speelt zich af in volle Koude Oorlog. Boeiend aan deze film is dat de heldhaftigheid van Britse geheim agenten sterk gerelativeerd wordt, helemaal le Carré dus. De spionnen in deze film zijn niet moeders mooiste, al op leeftijd en leiden een monotoon bestaan vol schijnmanoeuvres. Ze proberen elkaar voortdurend te verlinken en dat wordt er niet beter op wanneer geheim agent George Smiley (indrukwekkende rol van Gary Oldman), aan de vooravond van zijn pensioen, de opdracht krijgt om de mol te ontmaskeren. Een intrigerende zedenschets van de Britse inlichtingendienst.

Tinker, Tailor, Soldier, Spy – Frankrijk/Verenigd Koninkrijk/Duitsland

Regie: Tomas Alfredson

Met: Gary Oldman, Colin Firth, Tom Hardy, Mark Strong, Ciarán Hinds, Benedict Cumberbatch, David Dencik, Simon Mc Burney, Toby Jones, John Hurt, Kathy Burke

Gezien in Sphinx Cinema in Gent. De film speelt nu in de Belgische bioscopen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: