Gepost door: pheirman | februari 4, 2012

Groen krijgt massale steun voor wekelijkse markt in Merelbeke


Een wekelijkse markt zou het sociaal leven en de lokale economie in het centrum van Merelbeke doen opbloeien. Bron: abscis-architecten.be

Begin vorig jaar startte Groen Merelbeke een campagne voor een wekelijkse markt in het centrum van Merelbeke. Na de renovatie van het dorpsplein zou dat de gemeente de nodige zuurstof geven, nieuwe economische activiteit aantrekken en het sociaal leven in het centrum de broodnodige duw in de rug geven. Een jaar later blijken zowel consumenten als handelaars het voorstel massaal te steunen. Groen organiseerde vorige week een enquête bij de handelaars in het centrum. Een overgrote meerderheid van de winkeliers en horeca-uitbaters reageert enthousiast op het idee van een wekelijkse markt. Op de Jaarmarkt in september vorig jaar bleken ook potentiële klanten alleen maar voordelen te zien.

Groen heeft de resultaten van haar enquête bij de handelaars inmiddels verwerkt. De respons was overweldigend. Amper twee handelszaken namen liever niet deel aan de enquête. Maar liefst 77,5 % is positief tot zeer positief over een wekelijkse markt in het centrum. Nog eens 10 % heeft er niets op tegen, maar heeft er zelf weinig bij te winnen of te verliezen. 7,5 % vreest omzetverlies en amper 5 % is radicaal tegen.

Groen peilde ook naar de favoriete marktdag bij de handelaars. De marktgangers zelf kozen vorig jaar massaal voor zaterdag of zondag. De handelaars hebben een duidelijke voorkeur voor donderdag (29 %) of dinsdag (24 %). Een punt dat nog verder moet uitgeklaard worden, vindt Groen, in samenspraak met de buurtbewoners én de handelaars.

Win-win-win-situatie

75 % van de handelaars ziet voor zichzelf geen rol weggelegd op de wekelijkse markt, maar kijkt uit naar een aanvullend aanbod. Voor Groen het bewijs dat een markt een win-win-win-situatie is, voor de consumenten, de lokale handelaars en de marktkramers. In het algemeen gaat de voorkeur uit naar een klassieke markt, waar alle gangbare producten te krijgen zijn (61 %). Dat was ook al zo bij de marktgangers.

Een wekelijkse markt kan maar slagen als we ook de verkeersdruk in de hand houden. Groen wil vermijden dat de markt nog extra verkeers- en parkeerdruk veroorzaakt. Daarom peilden de Merelbeekse Groenen ook naar  hoe we het verkeer best in goede banen leiden. Een marktbus kan op veel steun rekenen (45 %), maar ook een park & ride-zone zien veel handelaars wel zitten (34 %).

Steun uit onverwachte hoek

Met die massale respons wil Groen werk maken van haar voorstel. Bovendien kwam er nog steun uit onverwachte hoek. Schepen van lokale economie Pascal Rousseau schaarde zich dit weekend achter het groene voorstel, zij het nog schoorvoetend, naar aanleiding van de maandelijkse zondagse markt in Munte.

“Jammer dat de schepen nog zoveel twijfel aan de dag legt”, vindt Groen Merelbeke. “Ondertussen vindt het ene na het andere grootwarenhuis zijn weg naar het centrum en dreigt zo de lokale economie helemaal te verstikken. Onze enquête toont heel duidelijk aan dat de bevolking (consumenten én handelaars) achter het groene voorstel staat. Een wekelijkse markt zou het centrum net weer tot leven kunnen brengen.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: