Gepost door: pheirman | januari 27, 2012

Boek: Diepte – Henning Mankell


Lars Tobiasson-Svartman werkt als zeemeter voor het Zweedse leger aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog. Hij krijgt een geheime opdracht om nieuwe, veilige vaarroutes uit te tekenen voor de marine. De man is gespeend van enige emotie. Hij drukt alles en iedereen uit in afstanden, ook zijn relatie tot zijn vrouw Kristina. Tot hij tijdens de missie het verlaten eiland Halsskär bezoekt en er de eenzame, jonge weduwe Sara Fredrika aantreft. De vrouw doet hem elke controle verliezen. Ze wordt een obsessie die zich geleidelijk van hem meester maakt. Diepte is een roman die een heel andere kant van successchrijver Henning Mankell laat zien. Een verhaal dat veel verder reikt dan de ingenieuze plots uit zijn immens populaire Wallander-reeks.

De symboliek in Mankells oorlogsroman is alom aanwezig. Hoewel de oorlog slechts op de achtergrond meespeelt, ondergaat Lars een ontmenselijking die hem naar de afgrond dreigt te leiden. De bodemloze diepte waar hij van droomt, ontwaart zich in zijn eigen psyche. De man liegt, moordt en bedriegt, alleen maar om zijn fysieke begeerte op een eenzame eilandbewoonster te kunnen botvieren. Zijn eigen gedrag gaat gepaard met de ontmenselijking die de oorlog als een kwaadaardig virus tot in de meest verlaten uithoeken van het continent verspreidt.

Mankell tapt uit een heel ander vaatje dan in zijn roemrijke misdaadverhalen, maar toch word je als lezer meegesleurd door diezelfde spankracht. Het zijn de emoties en demonen van een man op drift die deze roman voortstuwen als een stormachtige oceaan. Een donker, zwartgallig verhaal waar je niet bepaald vrolijk van wordt, maar dat vlijmscherp de duistere hoeken van de menselijke ziel blootlegt. Pure klasse.

Henning Mankell, Diepte, De Geus, 315 blz.


Responses

  1. […] 9. Diepte – Henning Mankell […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: