Gepost door: pheirman | december 26, 2011

Film: Groenten uit Balen


Tiny Bertels (l) en Evelien Bosmans, hartsvriendinnen in Groenten uit Balen.

Een theaterstuk verfilmen dat al duizend keer opgevoerd is, als regisseur steek je dan je nek uit. Regisseur Frank Van Mechelen deed het én met verve. Groenten uit Balen, de klassieker van Walter van den Broeck, haalt de sociale conflicten uit de jaren ’70 van onder het stof. In deze verfilming zie je dat er in 40 jaar tijd niet zo gek veel veranderd is. Vakbonden die in het overlegsyndicalisme soms te ver richting establishment opgeschoven zijn. Verwaande middenklassestudenten die in hun vrije tijd om ter linkst proberen te zijn, maar uiteindelijk niet verder komen dan steriel salonsocialisme. Echt optimistisch word je niet van deze film, ook al is hij doorspekt met een flinke dosis aanstekelijke Kempense humor. Overigens tekende de schrijver zelf voor het scenario, samen met Guido van Meir.

Laat de neerbuigende commentaren van sommige recensenten je niet weerhouden om deze Vlaamse arbeidersfilm te gaan zien. Groenten uit Balen wroet met handen en voeten het giftige zink naar boven van de fabriek Vieille Montagne in Balen, waar in 1970 een wilde staking uitbreekt. De arbeiders willen er dezelfde opslag als hun collega’s in Luik. Een staking die wekenlang zal aanslepen. Tegen die achtergrond gaat Germaine (Evelien Bosmans) van bil met student Luc (Stef Aerts) en ‘zit ze vol’, zoals even later blijkt. Stany Crets is in topvorm als de vader van Germaine, die wanhopig heen en weer schippert tussen zijn dochter, haar lief, zijn vrouw, de inwonende ‘Va’ en zijn collega’s en de vakbonden.

Wordt deze film een klassieker zoals het theaterstuk waarop hij gebaseerd is? Wellicht niet, maar Groenten uit Balen is niettemin een zedenschets om van te smullen, met zeer te smaken cameo’s van schrijver Walter van den Broeck zelf en zangeres Natalia.

Groenten uit Balen, België

Regie: Frank Van Mechelen

Met: Evelien Bosmans, Stany Crets, Tiny Bertels, Lucas Van den Eynde, Stef Aerts

Gezien in Sphinx Cinema in Gent. Groenten uit Balen speel momenteel in de Belgische bioscopen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: