Gepost door: pheirman | december 18, 2011

Boek: Haar naam was Sarah (Elle s’appelait Sarah) – Tatiana de Rosnay


Juli 1942, enkele dagen na de 14 juillet, de Franse nationale feestdag. Een van de donkerste dagen uit de geschiedenis van het land. Franse politieagenten houden een grootscheepse razzia en pakken massaal Joodse mannen, vrouwen en kinderen op. Sarah is 10 en wordt uit haar bed gelicht. Ze weet nog op de valreep haar kleine broertje te verbergen in een geheime kast om hem later weer op te halen. In de Vélodrôme d’Hiver is ze er getuige van hoe duizenden mensen opeengepakt aan hun lot worden overgelaten en elke menselijkheid verliezen. Haar broer blijft alleen achter. Uiteindelijk wordt ze overgebracht naar een concentratiekamp in Beaune-la-Rolande waar ze gescheiden wordt van haar ouders. Een meeslepend verhaal van de Franse schrijfster Tatiana de Rosnay, ondertussen ook verfilmd door Gilles Paquet-Brenner met de Britse Kristin Scott Thomas in één van de hoofdrollen.

Het boek springt heen en weer tussen de oorlogsjaren en het hedendaagse Parijs. De Amerikaanse journaliste Julia Jarmond ontdekt dat het appartement van haar schoonfamilie een gruwelijk verleden herbergt. Een verleden dat verbonden is met de tragedie die het leven van Sarah verwoestte. Tatiana de Rosnay heeft overduidelijk grondig research gedaan voor dit boek. Ze weet het ook nog in een spannende, beklijvende plot te gieten. Dat de stijl niet op elke bladzijde evenveel schwung vertoont, neem ik er graag bij. Het doet maar weinig af aan de spankracht die het verhaal tot de laatste zin aanhoudt.

Tatiana de Rosnay. Bron: boekengala.wordpress.com

Het is niet alleen een spannend boek, de Rosnay legt ook een gitzwarte episode uit de Franse geschiedenis bloot. Hoe Frankrijk als natie zwaar in de fout ging en het antisemitisme niet alleen bij politie en overheidsdiensten, maar ook bij de bevolking schering en inslag was. Een kant van de Tweede Wereldoorlog die de Fransen decennialang onder de mat veegden, maar die men pas onder president Chirac (ere wie ere toekomt) onder ogen durfde zien. Een trauma dat de Joodse slachtoffers hun leven lang blijft achtervolgen, tot bij hun nabestaanden.

Advertenties

Responses

  1. […] de Rosnay leverde met Elle s’appelait Sarah een boek af dat de tragiek van de genocide op de Joden in de Tweede Wereldoorlog een gezicht gaf. De […]

  2. […] een plot die tot op het einde de spanning vasthoudt. Doorheen de roman schetst de schrijfster van Elle s’appelait Sarah ook de emotionele tocht door de woestijn die de moeder aflegt. De druk die het legt op het gezin en […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: